От х:

Днес в x:

Пипи Дългото чорапче на 75 г. - 10 любими цитата от книгата

Пипи Дългото чорапче е една от първите героини, с които децата се запознават. Книгата за приключенията на червенокосото момиче с лунички, което живее във Вила Вилекула и ходи с два различни чорапа, е любима на много поколения.

На 21 май се навършват 75 години от деня, в който шведската авторка Астрид Линдгрен подарява на своята дъщеря Карин историята за Пипи. Поводът е 10-годишния рожден ден на Карин. Ето и някои от най-емблематичните цитати от книгата.

1. "Много е грозно да се лъже. Но понякога забравям това. Пък и как ще искаш от едно дете, чиято майка е ангел, а татко му — негърски крал, да казва винаги истината? Освен това ще ви кажа, че в Белгийско Конго няма нито един човек, който да говори истината. Там по цял ден лъжат. Започват в седем часа сутринта и продължават до залез слънце".

2. "То наистина не си заслужава — каза Пипи. - Големите хора никога не се забавляват. Имат само купища неприятни работи и глупави дрехи, и мазоли, и данък общоход".

3. "Светът е пълен с разни неща и наистина има нужда някой да ги потърси и намери. Именно това правят нещотърсачите".

4. "Но, Пипи, каза Томи, - можеш ли да свириш на пиано?
- Отде ще знам дали мога, като никога не съм опитвала - отвърна Пипи. А трябва да ти кажа, Томи, че за да се научиш да свириш на пиано без пиано, са необходими страшно много упражнения".

5. "Защо вървя заднишком ли? Не живеем ли в свободна страна? Човек не може ли да върви както си иска?"

6. "Щом като толкова ти се е приискало да узнаеш коя е столицата на Португалия, съветвам те да напишеш едно писмо до Португалия и да попиташ!"

7. "- Какво пише там? - заинтересува се Пипи.- Пише: "Страдате ли от лунички?" - обясни й Аника. Тя бутна вратата и влезе в магазина, последвана от Томи и Аника. На щанда стоеше възрастна дама. Пипи тръгна право към нея.
- Не! - заяви решително тя.
- Какво обичаш? - попита дамата.
- Не! - повтори Пипи.
- Не разбирам, какво искаш да кажеш - учуди се дамата.
- Не, съвсем не страдам от лунички! - заяви Пипи.
Едва сега дамата проумя, но когато се загледа в Пипи, не можа да се въздържи и възкликна:- Но, мило дете, цялото ти лице е обсипано с лунички!
- Ами, че да! - отвърна Пипи. - Но не страдам от тях, а си ги харесвам! ДОВИЖДАНЕ!".

8. "Седя си в моята самота и така се надлъгвам със себе си, че да ти е драго да ме слушаш. Онази вечер, когато си легнах, скалъпих една опашата лъжа за някакво теле, което умее да плете дантела и да се катери по дърветата, и знаете ли, вярвах си на всяка дума! Това се вика добра лъжа".

9. "Човек никога не бива да води маймуни със себе си, когато отива някъде".

10. "Да, времето си тече, а ние стареем. Наесен навършвам десет години и това означава, че най-хубавите ми години са минали".

Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини