От х:

Днес в x:

7 °C

БСП ще работят за прекрояване на новия бюджет на Хасково

  Само минута след като новият бюджет на Хасково беше приет на сесията на Общинския съвет днес, от групата на БСП обявиха, че ще работят за неговото прекрояване.

  Близо 77 852 млн.лв. е финансовата рамка, с която разполага хасковска община за тази година. Бюджетът беше приет без въздържали се, с 33 гласа “за”,  6 гласа имаше “против”-всички от общинските съветници на БСП. Аргументите на социалистите за отрицателния вот е, че  Бюджет  2020 не отговаря на необходимостите на обществото. В него няма, например, нама заложени стратегии за това как ще бъдат задържани тук младите хора, посочи на импровизиран брифинг съветникът Камен Тодоров. Той конкретизира, че като част от такъв механизъм биха били данъчните облекчения за младите семейства. Подобни предложения, които да стимулират социалните услуги и подобряването на живота на хората в града, били правени в постоянните общински комисии, в които участват с колегите му, но всички са били отхвърляни.

  От БСП нарекоха Бюджет 2020 на Хасково „неравна битка“, визирайки че в Общинския съвет ДПС, „Българе“ и ГЕРБ са в коалиция. „Този бюджет е без ясна посока и визия“, коментираха още съветниците от БСП.

  По-рано при обсъждането в залата Маргарита Маркова от групата на социалистите предложи приходната част на на Бюджета дъ бъде увеличена с 200 хил.лв. Според нея сумата може да бъде предвидена от приходите от данъците за МПС и върху недвижимото имущество. Аргументите й, че това може да стане, стъпиха на базата на данните от събираемостта през миналата година. Маркова предложи завишението да се използва за закупуване на превозно средство за социален транспорт на хора с увреждания и за дофинансиране от общината на разликата от 8 лв., колкото са сега, на 12,40 лв. на картите за транспорт на пенсионерите.

  Тъй като обаче тя не успя да формулира предложенията си съобразно изискванията, за да влязат в режим на гласуване, тя  ги оттегли. Но беше категорична, че ще ги внесе отново за разглеждане.

  И така новият общински бюджет беше приет без сериозни размествания спрямо проекта, предложен от кметската администрация.

  Общата субсидия за делегираните от държавата дейности в него е 47, 339 млн. лева. Заложени са 24,5 млн.лв. Постъпления от местните приходи. От тях 10,6 са данъчни и близо 14 млн. неданъчни приходи.

  За смарт класни в училищета се заделят с 20 хил. лв. повече от предвидените в проекто-бюджета 50 хил.лева. За дооборудване на сега съществуващите детски площадки със специализирани уреди, които да се използват от трудноподвижните деца, е заложена сумата от 30 хил. лева. И двете предложения за финансиране дойдоха по време на общественото обсъждане на проекта за бюджет.

  60 хил.лв. тази година са предвидени за уличната осветителна мрежа.

  1, 8 млн. лв. е перото в бюджета за културни, спортни, младежки, образователни и социални дейности.

  415 хил.лв. са заложените средства за възнагражденията и текущата издръжка на Общинския съвет, което е изцяло местно задължение.

  Със 100 000 лв. и през тази година през общинския бюджет ще бъдат подпомогнати двойки за ин витро и ин виво процедури. 200 000 лв. са парите, с които общината ще разполага за изплащане на помощи за новородени.

  И през тази година ще има финансиране на граждански инициативи. 200 000 лв. е ресурсът за тях.

  Предвидени са 180 хил. лв за ремонт и обзавеждане на детските градини. 30 хил.лв от бюджета ще бъдат похарчени за разширяване на видеонаблюдението.

  Капиталовата програма на община Хасково е за 4,1 млн.лв., от тях 900 хил. са за асфалтиране на общинска пътна мрежа.


   

  Красимира Славова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Чу
   Чугун Сталев
   18 -7
   15:19, 31 яну 2020
   Чудя се какви хора се подвизават в този съвет. Някаква неподготвена другарка, прави предложение , което не може грамотно да формулира. Друг пък джендър иска да връща такива като него в Хасково. Мерси, да си стоят при еврогейовете! Направата на бюджетна рамка не е за дилетанти като кмета, необразовани като ДПС или кръчмарски веселяци като хората на Златко Марчев. Ама то вижте държавата докъде е доведена от некадърници и откровени малоумници, кой ще забележи в галимацията затриванети на хасковската община.
  • 2
   Го
   Голем Смях
   12 -3
   15:41, 31 яну 2020
   Ако до края на мандата, успеят да формулират проект на решение, може и прекроят бюджета.
  • 3
   Оп
   Опашата лъжа
   2 0
   22:13, 31 яну 2020
   Не е по темата,но понеже под въпросната статия не се допускат коментари ще пиша под други статии.Другата причина е че Хасково нет ако има претенцията да е обективна медия ,трябва да информира своите потребители за новини които са проверени и достоверни.Става въпрос за "първия в света безглутенов хляб",създаден,сътворен ,изнамерен от някой си Илчев (най-вероятно е потомък на Айнщайн). Безглутенов хляб има от години,рецепти в интернет доволно много,повечето домашни хлебопекарни имат програми за безглутенов хляб.Безглутенов хляб има и в Кауфланд.Този производител явно много се е впечатлил от "легендата" за Рокфелер ,който уж купувал евтини ябълки,лъскал ги с кърпа и продавал по-скъпо и така натрупал милиони.Всички обаче знаят истината,че се споминала леля му и той получил голямо наследство.Подобна легенда се опитва до ни пробута и въпросния производител,да не говорим че "хляб за жени" звучи доста сексистско и може да бъде успешно атакувано в съда.Безглутенови продукти са принудени да консумират само хора с непоносимост към глутен,за всички други няма значение наличието на глутен.Досто ме разсмя тази част от "легендата" ,че Илчев не можал да намери старицата,която му казала билката подобряваща тестото,за да и благодари.Явно тя е била единствената която е знаела тайната на безглутеновия хляб и ние сме късметлии,че я е разкрила на Илчев.Какъв съспенс, каква драма!!!Питам се аз ,не трябва ли тя да бъде обявена като откривател на безглутеновия хляб?Има голяма доза истина в твърдението,че в България 80% са дебили,но моля ви не ни подценявайте толкова много.Има и други места от където може да се информираме.
   • Пр
    Прав си Опашата лъжа
    0 0
    23:52, 31 яну 2020
    От разносвач на хляб до хлебар, трябва още бая път да измине. Нека се мъчи момчето, няма лошо, ама да не лъже толкова.

  Хороскоп за 04.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Този ден ще ви предложи много предизвикателства. Това ви стимулира да се развихрите и да покажете на околните способността си да се справяте с какви ли не ситуации. Не поемайте обаче излишни рискове, за да не съжалявате след това.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се чувствате далеч по-добре, ако се постараете да изчистите недоразуменията, които има между вас и близките ви, задълбочаването им ще създаде повече проблеми. Не се изкушавайте да пренебрегвате въпроси, чието решение е належащо. Ще имате послания, стига да можете да вниквате в тях и да ги разчитате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще следвате събитията и с тях ще съобразявате програмата си днес. Предстои да вземете решения, предвид на скъсените срокове и ново възникнали въпроси. Няма да сгрешите, ако се доверите на интуицията си. Самочувствието ви чувствително ще се подобри, равнявайки постиженията си с най-добрите от сферата на интересите ви.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Вътрешното ви усещане за нещата не е лъжливо чувство, вслушвайте се и няма да сгрешите. Погрижете се за духовния си комфорт, избягвайте теми, които ви натоварват и съсипват настроението ви. Гледайте на случващото се философски и търсете поуката от всяка ситуация. По често си отговаряйте на въпроса “защо ми се случва това“. Има какво да научите за себе си.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате нужда от промяна, затова няма да сгрешите, ако заминете някъде с приятна компания. Не мислете за неща, които ви натоварват, отпуснете се и си починете добре. Гледайте оптимистично на живота и се замислете за всички, които обичате.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Покажете широта на мисленото и проявете отзивчивостта си и към онези, които мислят различно от вас. С такт и усмивка ще наложите елегантно мнението си, и без усилия ще си осигурите предимство пред някого, с когото се съревновавате. Към близките си не превръщайте умората в причина за недоволство и враждебност.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Радвате се на прекрасни отношения със сърдечния си партньор днес. Имате възможност да си починете, да се разтоварите и да се заредите с нови сили за всичко, което ви предстои от тук нататък. Ще останете поласкани от вниманието, което получавате днес. Не обръщайте внимание на дреболии.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Вътрешната ви сила се нуждае от обновление. Енергия и добро настроение може да получите от природата, потърсете я сами или с приятели. Подемът, който следва ще засили решимостта ви и ще ви направи успешни във всичко. Материални придобивки и свързаните с тях удобства ще ви подскажат, че вървите по вярната пътека.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благодарение на старанията си, печелите уважението на хора, към които е насочен интересът ви. Взаимоотношенията в семейството също се подобряват. Близките ви са благосклонни да приемат ваша идея и може да очаквате съдействие. В любовта от вас се очаква повече внимание и съпричастност към проблемите на партньора.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Овладейте вълненията си, независимо от причините, които са ги предизвикали. Запазете присъствие на духа и не предприемайте действия в състояние на афект. Ще си спестите нечии гняв, ако се въздържате от ненужни коментари, а и себе си ще натоварите по-малко. Добре ще ви се отрази чистия въздух, природата ще ви зарежда с енергия и повече оптимизъм.
  04 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Заели сте се с много неща наведнъж. Ако не сте достатъчно съсредоточени, това може да доведе до разпиляване на енергията ви. Постарайте се да бъдете и в помощ на близките си, те ще оценят усилията ви. Радвате се на добро самочувствие, но все има нещо, което не ви достига за да бъдете доволни от себе си.
  04 апр 2020
  Последни новини