От х:

Днес в x:

33 °C

Търсят схема за облекчаване на на потребителските спорове и решаването им извън съда

Изображение 1 от 3

  Бърз, прост и евтин извънсъдебен модел, който да бъде приложен за решаването на потребителските спорове. Каква е формулата за създаването му? С намирането на този отговор са се захванали от „Сдружение за правна помощ на потребителите“ в партньорство с Районен съд- Хасково. Съвместната им работа е подпомогната от Оперативна програма „Добро управление“.

  Идеята е да се насърчат алтернативните решения на гражданските спорове, която практика не е добре разпространена не само в България, но не е добре развита и в Европа като цяло. Въпреки, че този механизъм се насърчава от Европейския съюз ,  като един от основните за повишаване на доверието във вътрешния пазар на Съюза, още повече когато става въпрос за трансгранични спорове и такива при сделки по електронен път. Има и  Директива за разрешаване на потребителските спорове.

  За разлика от погледа върху темата на Стария континент, в САЩ подобни механизми се прилагат още от 50-те 60-те години на миналия век. Нещо повече, там е разработена съдебна доктрина, даваща възможност на съда да присъжда при нарушен потребителски интерес наказателни обезщетения. Това са обезщетения, които са по-високи от реално претърпените вреди и това е със санкциониращ ефект, коментира в Хасково ръководителят на проекта Димитър Ханев, който е доктор по право и преподавател в Юридическия факултет на Пловдивски университет.

  Изработването на модела, който впоследствие да  се използва от частни организации, които да участват в решаването на споровете между потребителите и търговците, е в основата на работата по проекта. Тези организации ще са съставени от юристи, тъй като Директивата посочва, че това трябва да са лица-експерти с познания по право. Тези органи за алтернативно решаване на потребителските спорове ще са трайно установени и ще извършват дейността като приоритетна. За изработването на модела у нас се изследват различни практики.

  „Целта е да се стимулира създаването на такива органи у нас, и да се популяризира прилагането на схемата за извънсъдебно решаване на потребителските спорове. Но, за да има икономическа логика за съществуването на тези органи, то ,според нас, трябва да се предвиди и държавно финансиране за дейността им“, коментира Димитър Ханев.

  "Темата е изключително важна не само в ЕС, но и в световен мащаб, защото на практика обществото, в което живеем, е консуматорско или потребителско общество, казано по-точно. Тоест ролята на потребителя в икономиката е изключително съществена. Въпреки това  много голяма част от правните системи са консервативни в това отношение и не предлагат иновативни подходи за защита на правата на потребителите.", обясни още Димитър Ханев. Очакваните в крайна сметка резултати са за намаляване на натовареността на съдебната система и повишаване на доверието у потребителите в извънсъдебните способи за решаване на спорове, като им се предостави бърз, ефективен и прозрачен начин за решаване на спорове с търговци, коментира председателят на Хасковския районен съд Пламен Георгиев.

  Красимира Славова


  1 коментар

  • 1
   ??
   ??????
   4 -2
   18:52, 17-05-2019
   Първо си оправете съдебната система, след това мислете за това.


  Коментирай

  За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
  Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
  Captcha изображение
  Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

  Хороскоп за 24.08.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Настъпателни и импулсивни сте, а това най-вероятно ще ви донесе успех. Възможно е да имате известни колебания при избора на подход по важен за вас проблем. Ако се замислите и не се разсейвате със сигурност ще вземете най-доброто решение. Дайте си достатъчно време и не прибързвайте.
  24.08.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Много вероятно е да останете изненадани от събитията, които се случват около вас. Запазете спокойствие и се опитайте да използвате възможностите, които ви се дават, за да установите равновесие. Промяна в плановете ви е възможно да ви постави в много по-добро положение отколкото сте се надявали.
  24.08.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  По делови въпроси ще търсите контакти с хора, чиято сфера на интереси съвпада с вашата. Ще срещнете разбиране сред близките си, за голяма част от доходите в семейството заслугата е ваша. С логичните си анализи ще привлечете вниманието на важен за вас човек. Последващото развитие на събитията ще бъде във ваша полза.
  24.08.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не се тревожете за бъдещето си. Очакват ви предимно радостни събития. Концентрирайте се върху настоящите си задачи и всичко ще бъде наред. Успехът ви сред противоположния пол е впечатляващ. Все пак пестете си силите и бъдете по-критични при избора си.
  24.08.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Излъчвате увереност и информираност, но ви е необходим и такт, за да имате успех в преговорите. Съдбата ви подава ръка, остава вие да направите това, което се изисква от вас. Не бъдете прекалено самонадеяни. Въздържайте се да давате мнение по въпроси, не касаещи пряката ви работа.
  24.08.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Търпението ви е изчерпано и сте решени да сложите край на всички недоразумения около себе си. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да зачитате чуждите интереси наравно със своите. Бъдете готови да правите и компромиси. Може да срещнете трудности, но усилията си заслужават.
  24.08.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добре ще е днес да обърнете специално внимание на по-младите членове на семейството. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, за която той не е достатъчно подготвен.
  24.08.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не сте в стихията си, затова се откажете от грандиозни планове за изпълнение. Пестете силите си за момента, в който вие ще определяте правилата. Можете да свършите доста полезна и неотложна работа днес, която няма да отнеме много от енергията ви.
  24.08.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Шансът днес е на ваша страна, дерзайте. Ще получите изгодна оферта за това мобилизирайте силите си, момента не е за изпускане. С роднините ще стигнете до решение по интересуващ ви въпрос и заедно ще го реализирате. Физически сте добре, работете за подобряване на психическото си здраве.
  24.08.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проблемите никога не свършват, но днес няма да ви се наложи да вземате важни решения. Сега се погрижете за собствените си нужди и тези на семейството ви. Заедно почивайте и се радвайте на живота. Спокойствието в дома ви е не по-малко важно от всичко останало. Има на какво да се радвате и от какво да сте доволни.
  24.08.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Въпреки желанието да си почивате днес, важни дела ще ви изведат от дома. Решенията ще вземате сами, още повече, че събитията ще изискват адекватно присъствие и участие. Освободете се от ненужни и натоварващи мисли, които ви пречат да видите реално нещата, а в същото време ви измъчват. Има от какво да сте доволни.
  24.08.2019
  Последни новини