От х:

Днес в x:

Канал изби на „Стара планина“, Хасково в смрад

Оттук бликат отпадните води, които осмърдяват града

Запушена канализационна тръба изби над асфалта на ул. „Стара планина“ днес и осмърди квартала. Мръсните отпадни води от канализацията поеха надолу по стръмното към реката и разнесоха нечистотии и смрад. Понеже капакът на шахтата бе надлежно асфалтиран и запечатан при ремонта на улицата преди няколко години, на работниците от ВиК отне известно време да я открият.

Избиването на мръсотиите от канализацията всъщност е започнало още вчера. За това съобщи секретарката на близкото читалище. Донка Кожухарова каза, че още вчера мазето на сградата е било пълно с фекалии и мръсна вода. Тя ходила до общината, където й казали на напише докладна. „Писала съм вече няколко докладни за състоянието на читалището. То пропада, има напукани стени, пропаднали врати, които вече не могат да се отварят“, обясни Кожухарова.

Вчера тя тръгнала да търси фирма, която да отстрани проблема. От „ВиК Бялков“ й казали, че не могат да се справят с аварията. Същото признали и от „Гражданска защита“, след като Кожухарова звъняла и на тел. 112. От ВиК Хасково пък обяснили, че колата им е в Свиленград за някаква профилактика. Все пак вчера в късния следобед пристигнали служители на държавното водно дружество, които отпушили до известна степен тръбата от шахта в двора на читалището и нивото й леко спаднало.

Но тази сутрин секретарката била сюрпризирано от мръсната вода в мазето, с дълбочина „два метра“ по думите на Кожухарова. Пристигнали от ВиК, които разкопали асфалта, за да се доберат до шахтата. „Всички капаци по улицата са запечатани с асфалт. Това е безобразие. Мрежата е стара и тръбите гърмят непрекъснато, а ние със зор откриваме шахтите и трябва да копаем асфалта“, коментираха работниците на ВиК. Междувременно мръсните води потекоха по стръмната улица и осмърдяха квартала.

Запечатването на капаците на шахтите е традиция при ударното асфалтиране в Хасково, признаха специалисти. За по-евтино не се прави необходимото – пръстен, който да повдигне капака на шахтата до нивото на новия асфалт, а просто се запечатва с нов слой настилка. Така на принципа „след нас и потоп“ бе асфалтирана преди три години и ул. „Св. св. Кирил и Методий“. При отстраняване на аварии от ВиК са разкопали асфалта, за да се доберат до шахтата. В резултат по новоремонтираната улица са зейнали дълбоки дупки, в които вече мнозина шофьори пукаха гуми, а някои дори изкривиха джанти. „Само за да спестят някой лев, а може би и за по-лесно, са насипали асфалта, после са пуснали валяка и са прибрали парите. А ние си трошим колите и нервите“, протестират хората от квартала.

Тодор Кръшков

Секретарката на читалището Донка кожухарова показва наводнетото мазе. Според нея водата е поне два метра
Разкопаните шахти по ул. "Св.св. Кирил и Методий". Тук често пукат гуми и кривят джанти. Капаците са под слоя асфалт, дебел поне десет, а на места и петнайсет сантиметра

Ето така трябва да се ремонтира улица и да се оформи шахтата. Направеното е дело на фирма, която строи нова сграда и е направила професионално връзката с канализацията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини