От х:

Днес в x:

За секс с малолетна: в затвора, за ром – помощи от държавата

Емилия Масларова

„Не успях да се преборя по въпроса с непълнолетните майки“. Това призна на брифинг днес в Хасково бившият социален министър настоящ депутат Емилия Масларова. Тя съобщи, че парламентарната група на Коалиция за България внася предложение да се обяви за педофилия създаването на деца от непълнолетни и малолетни.

„Защо сега се сетихте за това, бяхте социален министър в предишния кабинет“, бе един от журналистическите въпроси към ексминистърката. „Не успях да се преборя“, отвърна Масларова. Тя допълни, че многократно е правила предложения за това в предишния министерски съвет, но срещала силен отпор. „От политици, от министри, от многобройните организации за човешки права, които твърдяха, че така дискриминираме майките. Те поставят въпроса така – бива ли да наказваме едно 12-13 годишно момиче затова, че е родило. Тя все пак е създала живот“, обясни Масларова.

Много правозащитни организации пък обясняват, че това е част от вековните традиции на етноса.

Въпросът не стои така, бе контрирана от журналисти. Въпросът е че в Наказателния кодекс и сега има текст за секс малолетни. Чл. 151 от НК гласи „Който се съвокупи с лице, ненавършило 14 годишна възраст, доколкото извършеното не е престъпление по чл. 152 (изнасилване – б.а.), се наказва с лишаване от свобода от 2 до 6 години“.

Въпреки този изричен текст в закона обаче всички са виждали по телевизията ромски майки на по 12-13 години заедно с рожбите им, както и усмихнатите мургави татковци, на почти същата възраст. Изглежда на никой не му е хрумвало, че става дума за престъпление, описано в цитата по-горе. Напротив – държавата плаща майчинства, детски добавки и социални помощи на малолетното семейство.

Излиза, че всички правителства досега, включително сегашното, плащат държавни средства за помощи на лица, извършили престъпления. Нещо повече – тези престъпления са станали публично достояние, а самите извършители публично признават деянието си.

Отговорът на Масларова бе,че тези проблеми се нуждаят от обществен дебат.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини