От х:

Днес в x:

Административният съд отмени наредбата за стопанисване на кучета на Община Смолян

Смолянският административен съд излезе на 12 юли т.г. с две решения, отменящи наредби на Общинските съвети в Смолян и Неделино, касаещи стопанисването на кучета.

Решението на съда е по протест на Окръжна прокуратура – Смолян, в който се сочи , че оспорените разпоредби от наредбата са незаконосъобразни и постановени в противоречие с правни норми от по-висока степен, като се прави искане да бъдат отменени. Става дума за Наредба за придобиване, регистрация, притежаване, отглеждане и контрол на кучетата на територията на община Смолян, приета с решение № 145 от 19.07.2012г. на Общински съвет Смолян.

В мотивите си съдът приема, че разпоредбата на чл. 14 от Наредбата в частта „документ за платена такса по чл.175 от ЗВМД за съответната или предходната година“ противоречи на разпоредбата на чл. 173, т.1 от ЗВМД, според която- собствениците на кучета са длъжни при извеждане на кучетата на носят в себе си ветеринарномедицинския паспорт и да го представят при проверка на общинските и ветеринарномедицинските органи.

Относно разпоредбата на чл.23, ал. 2 от Наредбата в частта „упълномощени от него лица“, съдът счита също за незаконосъобразно постановена, тъй като разпоредбата на чл. 472, ал. 5 от ЗВМД не предвижда възможност за делегиране на правомощия по налагане на административни наказания от други лица, освен от кмета на община или район.

Наредбата има и разпоредба в чл.24, ал.1 и ал.2 , в която се предвиждат глоби и имуществени санкции различни от тези посочени в Закона за защита на животните /ЗЗЖ/ или в Закона за ветеринарномедицинската дейност /ЗВМД/ за подобни или сходни случаи. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Другото решение на Административен съд – Смолян също от 12 юли отменя по протест на Окръжна прокуратура – Смолян като незаконосъобразна Наредба за регистрация, стопанисване и контрол на кучетата на територията на Община Неделино, приета с Решение на 19.12.2012 г. от Общински съвет – Неделино.

В протеста се сочи, че наредбата е приета на заседание на ОбС - Неделино в нарушение на чл.26 от ЗНА, като проекта за същата не e бил публикуван за обсъждане, при което е допуснато съществено процесуално нарушение, водещо до незаконосъобразност, обосноваваща нейната отмяна. Решението подлежи на обжалване пред Върховен административен съд на Република България в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

СмолянБГвести
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 19.02.2019

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия

Случаен виц

Последни новини