От х:

Днес в x:

8 °C

Списък помагала за пети клас: 24 лева за охрана

„На какво основание се събират от родителите пари по точка 15 от списъка с помагала за пети клас, който получих от детето си на 15 септември?“ Това пита в писмо до Haskovo.net майка на петокласник в хасковското основно училище „Св. Климент Охридски“. Госпожа Хаджиева изпраща и снимка на списъка с помагала, а под номер 15 е записано „Охрана – 24 лв. (20 лв. при двама ученици в училище)". Тези пари се събират при положение, че голяма част от учениците в други хасковски училища не плащат за това, допълва майката. Тя цитира и писмото на министъра на образованието (публикувано наскоро в Haskovo.net в друг материал по темата):  "Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно.Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание“.

След сигнал до Регионалното управление на образованието в Хасково майката получава официален отговор, копие от който също ни изпраща. От него става ясно, че решението на училищното настоятелство за събиране на тези средства е било взето преди да е получено писмото от образователния министър. Също така и че това е само за информация на родителите и няма задължителен характер.

Потърсена за коментар, директорката на „Св. Климент Охридски“ Гинка Райчева бе категорична, че парите за охрана се събират само на доброволен принцип и никой родител не е бил принуждаван да ги плаща. Това бе потвърдено и от нашата читателка, подала сигнала. Нейните възражения обаче са, че в училището все още няма книга за даренията, която да е достъпна за всички родители и те да могат да се убедят, че са вписани в нея.

Такава книга вече има, коментира г-жа Райчева. Тя допълни, че при събирането на пари от родителите се прави разписка, а екземпляр от нея остава в родителя.

Попитана дали бюджетът на училището би позволил да се поеме охраната на школото, Гинка Райчева отговори, че по принцип може. „Разходите за охрана на училището за учебната година са около 12-13 хиляди лева. Това лято направихме ремонти за 26 000 лева. Ако от бюджета на училището се отделят пари за охраната, това означава да не можем да ремонтираме някои класни стаи, които се нуждаят от това“.

Райчева обясни още, че от училищното настоятелство да правили допитване до родителите за наемане на охрана в училище и 85 на сто от родителите са били „за“. Освен това по предложение на класните ръководители е било решено от някои деца, чиито семейства са в затруднено финансово положение, тези пари да не се събират. Такива били около 10 процента от децата в „Климент“.

„Не само това. Училищното настоятелство подпомага семействата на някои от тези деца, включително за учебни помагала. Има събрани средства от пица-парти, от други мероприятия. От тях идват и средствата за награди и отличия в края на годината“, допълни Райчева.      

„Всичко това е много хубаво. Но нека да става ясно и прозрачно, всички родители да виждат къде отиват парите им“, коментира г-жа Хаджиева. Според директорката Генка Райчева пък всички разписки за получени пари от родителите се пазят, но досега никой не е проявил интерес да ги види. „Пари от родителите се събират абсолютно доброволно. Самата аз не знам кои деца са дали пари и кои не“, допълни Райчева. Тя коментира и 3-те лева за застраховка, също включени в списъка с помагала. "Това е изискване от МОН. Майка на наш ученик отказа да ги плати, но малко след това детето й не го взеха на екскурзията, защото застраховката е задължителна".

Според нашата читателка, майка на две деца, началото на учебната година е истинско изпитание за нервите на родителите. По-малкото й дете е в детска градина, откъдето също съставят дълги списъци за пари. „С изненада научих, че от нашата детска градина са върнали пари на общината, защото не са ги усвоили през годината. Разбира се, нали ги събират от нас“, коментира горчиво майката.

Тодор Кръшков


36 коментара

 • 1
  Въ
  Въпрос към Джисова
  37 -2
  08:24, 7-11-2017
  Какво искате да кажете с последното изречение: "..... дарение само на доброволен принцип, КОЙТО МОЛЯ ДА СЛЕДВАТЕ".
  Искате от майката да продължава да "дарява" доброволно ли?
 • 2
  Го
  голям бизнес
  34 0
  08:27, 7-11-2017
  Голям номер е събирането на пари за охрана в училищата.Ще обясните ли как точно охраняват децата защото аз нещо не съм наясно.Лично съм виждала съмнителни хора, които според мен продават дрога пред училището точно преди Кенана.Много съмнителни хора се мотаят пред това училище.Та какво по точно прави охраната?
 • 3
  Ма
  Майка
  38 -1
  08:29, 7-11-2017
  Интересно писмо отговор на РУО много нежно са успели да защитят интересите на директорката и с какъв тон назидават въпросната майка "дарение само на доброволен принцип, който моля да следвате"
  Браво за опита на госпожата!
  Къде са другите родители от другите училища? Нали всеки мрънка и недоволничи!
 • 4
  Ма
  Майка
  31 -1
  08:43, 7-11-2017
  Искам да попитам колко от родителите са получили въпросните си разписки за който са дарили пари?

  Къде е оповестено въпросното допитване с което са събрани тези 85%. Къде е протокола от решенията на настоятелствата? Та нали всичко това е публично и засяга всяко едно дете (неговите родители),може би трябва да си ги поискаме от лично?- вместо да се побликуват поне в страницата на училището за да е ясно на всеки.
 • 5
  00
  001
  36 -1
  10:19, 7-11-2017
  Ние също сме в климент парите за охрана се събират задължително няма никакви разписки викат те на родителска за това толкова за онова толкова за охрана 12 лева на срок и хоп олекнеш с 50 лева а втория срок са по-скромни само за охрана 12 лева и още водят ги на кино 5-6 пъти в годината и там плащаш по 4 лева и е задължително било полезно за децата просто пълнят гушата на някой и вземат съответно процент и това е по инициатива на класния ръководител с разрешение на директорката а бе голяма далавера си е
 • 6
  Ал
  Алоу
  23 -1
  10:48, 7-11-2017
  Що не сложихте първата снимка като водеща, хубаво да я видят всички как изобщо не се събират пари от родителите. Абсолютно доброволно трябва да си ги дадат ... А парите за охрана ме разбиха! Как може толкова мнохо пари за охрана на едно дете.Директорката каква комисионна получава от охранителната фирма! Абе що дерете така родителите? Срама нямате ли? А Рио то как сладко си спи и нищо не го касае! Абе какво е това безобразие!!
 • 7
  Ba
  bax mama mu
  28 0
  10:52, 7-11-2017
  Няма такъв театър доброволно дарение.Не плащаш ставаш черен почва тормоз .Уж безплатни учебници изведнъж на родителската среща ти изкачат с тезата че трябва да платиш еди каква си сума за помагала .С цената на която се избиват и 2-3 уж подарени от държавата учебници.Цирк цирк а разписка за дадена сума така и не се издава
 • 8
  Са
  Само за снимка
  18 -1
  11:08, 7-11-2017
  Нека поне един репортер иде по обяд пред училището и попита десетина редители кога си са получили квитанциите или поне администрацията да покаже единият енкземпляр.
  Защо никой не потърси и сметка на инспектората за бездействието му
 • 9
  Ро
  родител
  15 -2
  12:33, 7-11-2017
  Аз съм родител на дете което е също в 5 клас, но в Димитровград. Ние също платихме на първата родителска среща за помагалата , също и за охрана. Всяка година е било така, всичко се плаща. Даже след това се наложи да си купуваме допълнителни помагала който не бяха включени. Просто отиваме на родителска среща и си знаем че винаги все за нещо се плаща.
 • 10
  Ро
  Родител
  27 0
  13:17, 7-11-2017
  Срещат се две майни.
  - Ти знаеш ли , че днес има родителска среща ?
  - Така ли ! От колко ?
  - Ами незнам. Мисля , че е от 60 лв
 • 11
  Ja
  jack
  19 -1
  14:41, 7-11-2017
  Белоглавия старчок от Смирненски ги позволява същите работи с даренията в училището време е да е помисли за нови директори иначе нещата ще си продалжат
 • 12
  Ед
  една майка
  15 -1
  14:46, 7-11-2017
  Искам да попитам законно ли е да се водят децата под строй на кино или театър?И защо това се прави по няколко пъти в годината във всички училища?
 • 13
  Ст
  Стоянова
  22 -2
  15:05, 7-11-2017
  Гинка Станчева е манипулатор и обигран лъжец-тя лично иска всеки класен да и докладва и да и се отчете пред нея колко лева е събрал за охрана. Парите потъват в нейния джоб и никога досега не е дала отчет за събрани някога пари .Учителка съм в същото училише и съм възмутена от навикването и крясъците и когато не са събрани парите в упоменатия от нея срок.За банкети,обзавеждане има пари но за охрана не !
  Заплатата на охранителя е 300 лева и то само в учебно време. Правете си изводите Вие драги родители !
  • Ха
   ха ха
   2 -1
   17:24, 8-11-2017
   Ако сте учител в същото училище, може би щяхте да знаете името на директорката и да бъдете грамотна...Жалко, ако работите там, а не знаете мястото на запетаята в изречението...
 • 14
  За
  За театър/ кино
  16 -7
  15:19, 7-11-2017
  Въпросът Ви е от типа защо да четем книгата, като можем да гледаме филма.
  Така се гради култура, госпожо. Много от децата посещават такива места само защото са " под строй". Дано Вие отделяте време и средства да запознаете детето си с такъв тип изкуство и без училищните посещения.
  Интересно е защо никой не се противи на коледните тържества (които също излизат от родителския джоб) в разни заведения и там с радост давате парите си... Ама, видиш ли, за театър е проблем за много родители.
  • Ед
   една майка
   12 -2
   16:19, 7-11-2017
   Не съм против посещението на театър, но не съм съгласна това да става по начина по който се случва в момента задължително за всички в опредлен ден и час.Който има желание да ходи на театър намира време и средства за това и го прави, а не по силата на някое неписано улищно правило , а с ясното съзнание защо го прави.Има деца,които спртуват, посещават танцови състави и т.н. Не мисля , че за всики е удобно такова групово посещение със задължителен характер.Редно е да е по желание.
 • 15
  Гр
  гражданина
  9 -15
  16:11, 7-11-2017
  В това училище още от преди най-малко 10 години се... Виж коментара
  • Ма
   маминка
   13 -2
   16:30, 7-11-2017
   Към "гражданина" къде въобще в писмото прочетохте , че майката се жалва за учебници и помагала тя е поискала разяснение по т.15 в превод парите за охрана. Дори детето ти да е в 8,9,10,11,12 клас ти правиш "дарение само на доброволен принцип, който моля да следвате" .Това че никой до тази година не написа такова писмо за което да подкрепи нежеланието от събиране на допълнителни такси е факт. В крайна сметка като изряден данъкоплатец , и човек който не е получавал и нито стотинка за двете си деца (защото може би съм богата) мисля че е Абсолютно нередно дадена институция да ни рекетира без правно основание и форма.
  • Уч
   Учител
   13 -5
   17:08, 7-11-2017
   И в " забутаните " училища има охрана, но за нея плаща училището!!!!!
   Но нали всички искате във " великия" Климент!
   Вие родителите си го правите сами!
  • Аа
   ааааа
   8 0
   19:31, 7-11-2017
   Ама за какво ви е тая охрана?От какво ви охранява децата?От наркотиците, които продават пред училището ли?Ама нали има полиция за тази работа.Ако полицията си вършеше работата щяхте ли изобщо да се сещате за охраната? Пък тя и да е там, какъв е смисъла.Като гледам най много пари се дават за охрана.Преди нямаше охрана в училищата.От къде дойде тази мода?Ама хайде нека да има ама никой не ми отговори и до сега какъв е смисъла от нея и защо децата плащат за охрана.Защо плащате, кажете
 • 16
  См
  СМЯХ В ЗАЛАТА
  17 0
  16:12, 7-11-2017
  Уж парите за охрана се събират доброволно, а "е било решено от някои деца, чиито семейства са в затруднено финансово положение, тези пари да не се събират" :D СМЯХ В ЗАЛАТА!!!
 • 17
  Въ
  Вътрешен човек
  17 -1
  16:48, 7-11-2017
  Джисова перекенде такова стегни малко барем тия разспасали се директорки.Иначе вземате по няколко хиляди на месец. Заплатата на директор е към 2500 лева / директора на езиковата гимназия/
  А заплатата на Джисова е по голяма .Един експерт в РИО на МОН е с заплата 1500- 1800 лева уважаеми родители.Повечето колеги учители дават и частни уроци ,но затова не се пище и говори. А защо?
 • 18
  Тя
  тянка
  10 -11
  17:20, 7-11-2017
  Качество няма но даскалите вземат всеки божи месец хилядарки а някои и повече заслужават ли.СРАМОТА
 • 19
  Аз
  аз
  7 -2
  17:25, 7-11-2017
  Не съм съгласна със задължителните "дарения".Но относно допълнителните учебни материали, предпочитам да се събират пари и да се купуват за целия клас.От началото на учебната година всяка седмица трябва да се търси определена тетрадка,атлас,карти и т.н.По удачно е да се съберат парите и учителите да си ги закупят,както беше преди.Дали ще дам парите в книжарницата или на учителя за мен е все едно,а че учителя взимал комисионна-добре,но аз си спестявам обикалянето по книжарниците.
  • 12
   123
   4 0
   18:06, 7-11-2017
   само, че не можеш да задължиш всички да мислят като теб, а точно това се случва. Нека всеки избере за себе си.
  • Аз
   аз
   1 -1
   20:13, 7-11-2017
   Да,нека всеки избира.Но тази опция вече я няма.
 • 20
  Тя
  тянка
  1 0
  17:32, 7-11-2017
  Джиков ти нали си боклук много си се оперира.
 • 21
  Ла
  ЛАМБО-СВЕТЛИН
  3 0
  18:23, 7-11-2017
  Смятането не ви хареса май?
  И кво?
  Независима медия-ало ****-забрави!
  Извинения за истината!
 • 22
  ИА
  И аз...
  8 -12
  18:44, 7-11-2017
  Как може да има толкова ограничени и нискоинтелиге... Виж коментара
  • Не
   Незапознат
   8 -3
   20:26, 7-11-2017
   Ало високо интелигентният родител в кой свят и кога живеете!Думата ''под строй''знаете ли къде се използва?То сега вече май и там е само звук без съдържание каквото навремето е било.И кой ви говори тук за организирането посещение на каквото и да било за да развивате трактат на тема какво означава сплотен колектив?Никой не спори за това че ако по някакъв начин ако някой се навие за масово посещение на театър или кино трябва да си плати.Тук става дума ясно и точно на събирането на пари ЗА ОХРАНА.Това е задължение на всяко у-ще от бюджета си да го отделя!Не да
   се местят деца а да се спре тази практика която продължава да се прилага въпреки че и държавен орган казва че не трябва да е така!Каква е тази ограничена началническа глупост дето ръсите че на който не му харесва да се маха.Ако сте шефка на някоя фирма или пък някаква важна персона там това мога да го разбера но не и одобря.Но тук става дума за сферата на образованието.За децата на всички.Не стига че в така нареченият Регионален инспекторат по образование постоянно
   се вихрят скандали и корупционни назначения с ''конкурси'' на всякакви персони сега и вие може да се каже че ги подкрепяте.Това се вижда от по големите ученици.Каква култура и дисциплина може да искате след като примера е гнил?В заключение мога да кажа че начина е следващият път когато ви рекат да дадете пари за охрана ВСИЧКИ независимо в кое училище е това да им теглите майните.
   На някои може да се стори грубо но след като по горе споменатите се ослушват на меките си кресла
   не разбирайки че топката е в тяхното поле трябва все някой да им напомни защо са там.
 • 23
  Ри
  РИО
  11 -4
  18:58, 7-11-2017
  Нека РИО направи проверка, колко училища събират пари по този начин"
  ГПЧЕ, ПМГ, Рилски, Климент, Смирненски и т.н.
  Всички имат тарифа, но родителите траят за да не им страдат децата, защото са черните овце за училището.
  Имаше и случай когато не даваха дипломи в ГПЧЕ ако не си платиш в 12 клас
  • Ха
   хаха
   8 -2
   20:28, 7-11-2017
   Никой родител публично няма да се оплаче от този "рекет".Смеят ли, после децата им ще станат черни овце.Ама и ние сме едно общество ... През цялото време сме недоволни обаче няма да излезем и ясно да си го кажем.От какво се страхувате драги родители? РУО -то пък не искат да си мръднат пръста, някой сакън да не има развали рахатеца.
 • 24
  Ka
  kALINA123
  8 -1
  19:17, 7-11-2017
  И Станка Нанкова от ОУ „Шандор Петьофи “събираше пари за охрана, събираше пари и от учителите,
  а за наложени незаслужени забележки по КТ отнемаше и средствата за ДТВ.

 • 25
  На
  НАНЧО
  5 -1
  20:00, 7-11-2017
  Нанкова е бок.....к.
 • 26
  Не
  Незапознат
  2 0
  20:12, 8-11-2017
  Като се вгледах в снимката на тази от Фейсбук дето ми говори за анонимност физиономията ми се стори позната но името не съвпадна.Но Чакърова е нещо друго.Няма да споменавам какво мисля за тези които са с фамилия и тире след това.Но да се върнем към същественото.Ако не се лъжа точно тя беше или още е шеф на училищно настоятелство в едно училище.Като чета коментара и май сме ядосали.Хм дали е права?
 • 27
  То
  Тодорка
  2 -1
  20:56, 8-11-2017
  ...А знае ли онази директорка какво се случва, след като родителите узнаят, че децата им са били заплашвани, ако още веднъж се оплачат от учителя, който те така яростно закрилят?


Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Екипът на Haskovo.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Във формата се използва анти-бот защитата на Google reCAPTCHA.

Хороскоп за 11.12.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини