24 °C

Списък помагала за пети клас: 24 лева за охрана

„На какво основание се събират от родителите пари по точка 15 от списъка с помагала за пети клас, който получих от детето си на 15 септември?“ Това пита в писмо до Haskovo.net майка на петокласник в хасковското основно училище „Св. Климент Охридски“. Госпожа Хаджиева изпраща и снимка на списъка с помагала, а под номер 15 е записано „Охрана – 24 лв. (20 лв. при двама ученици в училище)". Тези пари се събират при положение, че голяма част от учениците в други хасковски училища не плащат за това, допълва майката. Тя цитира и писмото на министъра на образованието (публикувано наскоро в Haskovo.net в друг материал по темата):  "Безплатното образование включва право да не се заплащат такси за обучението, осигурявано със средства от държавния бюджет и ползване на материалната база за обучение и за развитие на интересите и способностите на децата и учениците безвъзмездно.Събирането на средства от родителите на децата и учениците за материали, консумативи, подобряване на материалната база и други текущи разходи нямат правно основание“.

След сигнал до Регионалното управление на образованието в Хасково майката получава официален отговор, копие от който също ни изпраща. От него става ясно, че решението на училищното настоятелство за събиране на тези средства е било взето преди да е получено писмото от образователния министър. Също така и че това е само за информация на родителите и няма задължителен характер.

Потърсена за коментар, директорката на „Св. Климент Охридски“ Гинка Райчева бе категорична, че парите за охрана се събират само на доброволен принцип и никой родител не е бил принуждаван да ги плаща. Това бе потвърдено и от нашата читателка, подала сигнала. Нейните възражения обаче са, че в училището все още няма книга за даренията, която да е достъпна за всички родители и те да могат да се убедят, че са вписани в нея.

Такава книга вече има, коментира г-жа Райчева. Тя допълни, че при събирането на пари от родителите се прави разписка, а екземпляр от нея остава в родителя.

Попитана дали бюджетът на училището би позволил да се поеме охраната на школото, Гинка Райчева отговори, че по принцип може. „Разходите за охрана на училището за учебната година са около 12-13 хиляди лева. Това лято направихме ремонти за 26 000 лева. Ако от бюджета на училището се отделят пари за охраната, това означава да не можем да ремонтираме някои класни стаи, които се нуждаят от това“.

Райчева обясни още, че от училищното настоятелство да правили допитване до родителите за наемане на охрана в училище и 85 на сто от родителите са били „за“. Освен това по предложение на класните ръководители е било решено от някои деца, чиито семейства са в затруднено финансово положение, тези пари да не се събират. Такива били около 10 процента от децата в „Климент“.

„Не само това. Училищното настоятелство подпомага семействата на някои от тези деца, включително за учебни помагала. Има събрани средства от пица-парти, от други мероприятия. От тях идват и средствата за награди и отличия в края на годината“, допълни Райчева.      

„Всичко това е много хубаво. Но нека да става ясно и прозрачно, всички родители да виждат къде отиват парите им“, коментира г-жа Хаджиева. Според директорката Генка Райчева пък всички разписки за получени пари от родителите се пазят, но досега никой не е проявил интерес да ги види. „Пари от родителите се събират абсолютно доброволно. Самата аз не знам кои деца са дали пари и кои не“, допълни Райчева. Тя коментира и 3-те лева за застраховка, също включени в списъка с помагала. "Това е изискване от МОН. Майка на наш ученик отказа да ги плати, но малко след това детето й не го взеха на екскурзията, защото застраховката е задължителна".

Според нашата читателка, майка на две деца, началото на учебната година е истинско изпитание за нервите на родителите. По-малкото й дете е в детска градина, откъдето също съставят дълги списъци за пари. „С изненада научих, че от нашата детска градина са върнали пари на общината, защото не са ги усвоили през годината. Разбира се, нали ги събират от нас“, коментира горчиво майката.

Тодор Кръшков


36 Коментара

Хороскоп за 23.09.2018

Овен
Телец
Близнаци
Рак
Лъв
Дева
Везни
Скорпион
Стрелец
Козирог
Водолей
Риби
Моля, изберете зодия
Последни новини