От х:

Днес в x:

Втори рунд: 101 каба гайди скочиха срещу гайдаря Петър Янев, присвоил си заслуги на състава и ръководителя им Костадин Илчев

    Скандалът, разцепил гайдарите в Смолян и региона заради новата асоциация, създадена уж да ги обедини и оглавена от Петър Янев, се разрасна. След като трима от състав „101 каба гайди“ на 2 ноември 2017 публично оповестиха пред "СмолянБгвести" и еТВ позицията на всички колеги от оркестъра, напрежението ескалира.

    На 5 ноември те излязоха с публична декларация в социалната мрежа, в знак на несъгласие с присвояване на заслугите на ръководителя им Костадин Илчев от гайдаря Петър Янев. Популарният като дуетна половинка на Валя Балканска гайдар е написал в сайта си, в секция “Постижения“, че е организатор на най-масовото гайдарско събитие -333 гайди на една сцена, с което се влезе в „Гинес“. В действителност инициатор и организатор на събитието е Фондация “Изкуството да живееш“, а организирането и обединяването на гайдарите е направено основно от ръководителя на състава Костадин Илчев и "101 каба гайди".

    Към протестното си открито писмо във Фейсбук възмутените гайдари от 101 кабагайди, прилагат и няколко линка към интервюта с Илчев и материали на национални медии, отразили събитието, за което ръководителят на състава има и специална грамота.

    „В името на традициите и добрия тон сме си „затваряли очите“ за много несправедливости , но днес чашата преля. Няма да позволим на някого да се подиграва с нашия труд, било то и Петър Янев. Днес за пореден път се убедихме, в правотата си да не подкрепим новосъздадената гайдарска асоциация с председател Петър Янев.
    Той потъпка личността на Костадин Илчев , който научи дори и неговите синове да свирят на гайда. За нас бай Диньо е светиня и няма да позволим подобно отношение към него. След това, как точно този човек може да се нарича „обединител“? Как да му се доверим? И как да не мислим, че тази Асоциация не е с комерсиална цел!  Нещо, в което не желаем да се превръща фолклора ни!“, завършва откритото писмо.

    Явно, че конфликтът се задълбочава, а дали ще има продължение по темата и развръзка след конфликта, ще стане ясно съвсем скоро.

    Щиляна Чакърова

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      55
      555
      1 -3
      08:43, 7 ное 2017
      Ако я нямаше Валя Балканска Петър Янев щеше да е господин Никой!!
    Последни новини