От х:

Днес в x:

Направи си сам акумулаторен блок ... по-добър от Tesla (видео)

Функционалните и красиви домашни блокове Powerwall вършат чудесна работа. Те натрупват и съхраняват енергията от соларните панели на покривите и осигуряват стабилна електрическа енергия през деня и през нощта. Дори да няма соларна инсталация, те могат да служат като резервно захранване при изключване на тока.

Powerwall на Илон Мъск може да акумулира до 13,5 киловатчаса електрическа енергия - достатъчна за няколко часа. Счита се, че стандартната консумация е 5 KW, а пиковата консумация - 7 KW.

Проблемът е цената. Оригиналният акумулаторен блок на Tesla струва $5500 плюс $700 за електрониката, а инсталирането на цялата инсталация струва още от $800 до $2000, което е скъпо.

Това е и причината цяла армия от специалисти и любители да запретнат ръкави и да конструират домашни акумулаторни системи от стари батерии за лаптопи. Това са ентусиасти от цял свят, които споделят опит, схеми, конструкции, съвместимостта на различните батерии и т.н.  Всички те твърдят, че самостоятелно може да се сглоби акумулаторен блок с по-добри технически характеристики от Tesla, например от 30 до 100 KWh, при това много по-евтино. А и Powerwall имат гаранция от 10 години, но модулите "направи си сам" могат да издържат и повече, защото елементите в тях се заменят лесно, пише още Motherboard.

Общността коментира в специализираните форуми DIY Powerwalls, в своя група във Facebook и в YouTube. Безопасността е изключително важен аспект, когато работиш с подобни мощности, затова на нея е посветена специална тема във форумите. При претоварване компютърните блокове могат да се запалят и това е причината те да бъдат инсталирани извън домовете и да се правят системи, които да контролират състоянието им.

Ето какво се намира сред постиженията на ентусиастите:

Френски специалист с ник Glubux е сглобил 28 KWh блок. Обяснява, че му се наложило да си купи още една електрическа фурна и печка с индукционен плот, за да изразходва излишъците от еленергия.

Австралиецът Питър Матюс сглобил 40 KWh акумулаторен блок, който се захранва от 40 слънчеви панели на покрива (във второто видео)

Калифорнийският блогър Йеху Гарсия сглобява от малките батерийки за лаптопи 1 MW система. Той започва да работи по темата, веднага след като Илон Мъск обявява Powerwall през 2015. Вижте видеото по-долу, в което показва как се прави и твърди, че прави 4 на цената на една Powerwall.

Най-мощният акумулаторен блок от батерии за лаптопи, открит от Motherboard, е с капацитет над 100 KWh. Подобен блок може да захранва малък дом в продължение на месеци – например цяла зима.

Повечето ентусиасти използват литиево-йонни акумулаторни батерии модел 18650, които се поставят в батериите за лаптопите и в другата електроника. Цената 5 долара обаче не е изгодна, защото блокът ще струва почти колкото фабричния на Tesla. Затова експериментират с Panasonic CGR18650DA за 2 долара и с каквито намерят на добра цена. 

Използваните батерии за лаптопи са много ефективно решение. Директорът на американската компания за преработка на батерии Call2Recycle каза, че 95% от батериите за лаптопи се изхвърлят, въпреки че голяма част от тях могат да се използва повторно, а останалите - да се възстановят.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини