От х:

Днес в x:

Учебници за бедни и богати взривиха обществото. Преглед на печата

24 часа

Руска връзка или нова автокъща в Горубляне зад отвличането на Адриан

Стотици сделки на "Софавто" с клиенти се проверяват заради отвличането на Адриан Златков, син на собственика на автокъщата Тони Златков, научи "24 часа".

Отношенията му с руски бизнесмен с малко име Алексей били най-заплетени. Златков-старши въртял бизнес и със Салех Асил, братовчед на Фатик и собственик на друга автокъща за луксозни коли - "Капитолия". Имало и интересни отношения с частни съдебни изпълнители за разпределение на запорирани суми на дружества и частни лица. Мащабната дейност на "Софавто" обаче засега затруднява криминалистите да се насочат към една определена версия за отвличането на 25-годишния Адриан Златков.

След няколко разговора с разследващите бащата Тони Златков вече не твърдял, че няма врагове, както в деня на отвличането.

Нямал обаче категорични съмнения към някого, който може да организира отвличането на сина му заради неуредени финансови отношения. А такива имало достатъчно в бизнеса му с обороти за десетки милиони на година.

Повечето обаче били дребни спорове за неплатени вноски по договори в порядъка на 10 хил. евро.

Стандарт

Екокоалиция за Кресна

Инициативен комитет от над 20 души създава обществено сдружение "Да възстановим екологията на Кресна". В него ще влизат представители на учебни заведения, НПО-та, медии и бизнесът. Идеята е да се възстановят щетите в дефилето след големия пожар преди дни. За инициативата съобщи почетният председател на Камарата на строителите в България инж. Симеон Пешов по време на дискусията "Да! На българската икономика", организирана от вестник "Стандарт" и КРИБ в Благоевград. Целта ни е през следващите пет години да превърнем изгорелия район в най-интересната туристическа дестинация, обясни Пешов. Той покани в комитета и главния редактор на в. "Стандарт" г-жа Славка Бозукова, която подкрепи идеята. 1 милион лева ще отдели и Пътната агенция за залесяване на изгорелите дървета, заяви регионалният министър Николай Нанков.

Монитор

Връщат деца за 143 школа обратно в час

Деца, колкото за 6800 класа, не са част от образователната система и властта ще се опита да ги върне обратно в клас. Сметките на експертите показват, че в момента хлапета за близо 143 училища, приблизително колкото са общинските школа в столицата, не посещават учебни занятия. Затова 1103 мобилни екипа започват работа с цел да върнат 206 378 деца обратно в образователната система.

Сега

Каракачанов поиска войниците да получават колкото учителите

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов настоя кадровите войници в българската армия да се мерят по заплати с учителите. В интервю по bTV той се оплака, че един начинаещ професионален войник получава месечно само 608 лв. и 120 лв. за храна. Това е причината за изтичането на кадри. Искането на Каракачанов бе направено в деня, в който бяха увеличени минималните учителски заплати на 760 лв.

Дума

Учебници за бедни и богати взривиха обществото

Обществен взрив на негодувание предизвика съобщение на издателство "Просвета", че пуска на пазара учебниците за Vттт клас по един и същ предмет в два варианта - цветни по 12 лв. и черно-бели по 9 лв. за "семейства в затруднение". Хората бушуваха срещу новото социално разделение на децата, веднага реагираха лидерката на БСП Корнелия Нинова и омбудсманът Мая Манолова. От МОН обявиха, че са за равнопоставеност на всички деца, а министър Красимир Вълчев скоропостижно заяви, че спира черно-белите учебници и че "Просвета" незабавно трябва да прекрати разпространяването им.

Капитал дейли

Мисия математика

Септември е месец котва за припомняне на проблемите на българското образование и неговата многострадална реформа. И тази година, както и в предишните по това време, от учителския синдикат обявиха, че директорите на училища търсят учители по математика, информатика и чужди езици. И с всяка година броят на недостигащите преподаватели расте.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини