От х:

Днес в x:

Араби сунити искат да са част от Иракски Кюрдистан

Докато царството на "Ислямска държава" върви към края си в Ирак, сектантският дискурс на шиитите, сунитите и кюрдите - а и състезанието помежду им - отново излиза на преден план. Политическите партии мобилизират трите компонента, за да се обявят за самостоятелни идентичности в Ирак след "Ислямска държава".

В серия публикации на официалната си страница във "Фейсбук" иракският премиер Хайдер ал Абади предупреди за "опити на някои да градят маркетингова кампания на сектантски основи" след освобождаването на Мосул. Тогава по думите му "нови лица напуснаха скривалищата си и привидно говореха от името на хората от Мосул и Анбар", каза Абади в публикация.

Забележките на Абади се отнасят до определени искания, отправени в името на сунитите в освободените територии, които могат да разделят страната на базата на принадлежността към дадена група. Сред исканията е включването на сунитски територии в Иракски Кюрдистан с мотива, че и арабите сунити, и кюрдите приемат сунитската доктрина. Това би могло да означава, че Ирак ще се раздели на шиитски и сунитски лагер.

В арабски села на север от провинция Ниневе имаше демонстрации с искане териториите им да се интегрират в Иракски Кюрдистан. Стотици хора, свързани с арабските племена на Ниневе от Зуммар и Рабия, западно от река Тигър, излязоха на улицата на 18 юли, за да искат земята им да стане част от кюрдската автономна област. Зуммар и Рабия са сред териториите, желани от кюрдското регионално правителство. Негови представители често ги споменават в речите си като "кюрдски райони извън администрацията на Кюрдистан".

Демонстрантите също така поискаха да им бъдат дадени права да гласуват на референдума за независимост на Иракски Кюрдистан, който трябва да се проведе на 25 септември. Племенни лидери в покрайнините на Мосул на 22 юни поискаха да интегрират териториите си в Иракски Кюрдистан и да проведат референдум, който да реши съдбата на териториите им.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини