От х:

Днес в x:

Доц. д-р Миткова: Бизнесът гарантира работни места и добри заплати за студентите

- Доц. Миткова, все по-трудно става запълването на т. нар. “трудни” специалности в университетите с технически профил като вашия. Как университет “Проф. д-р Асен Златаров” привлича кандидат-студентите към тях?

- Това е тенденция от последните години не само за нашия университет, но и за всички технически вузове в страната. Като програма и преподаване ние сме традиционно много силни точно в техническите специалности, но в обучението по тях студентите полагат повече усилия. Това е и основната причина в последните години все по-малко млади хора да намират мотивация да се заемат с тях. В същото време в световен мащаб започва да се чувства глад за инженери. В това ние като университет виждаме възможност да мотивираме бъдещите студенти и да ги привлечем към тези специалности. Надяваме се, че и държавата ще намери начин да стимулира младите хора да насочат интересите си към тях.

- Как ще убедите бъдещите студенти, че усилията, които ще положат през тези 5 години във вашия университет, си струват?

- Нашият университет от години води ползотворен диалог с бизнеса за гарантиране на работни места и кариерно развитие за добрите ни студенти. Актуализираме все повече от програмите си и включваме повече часове за практика в реални трудови условия. Ние имаме опит в посредничеството бизнес – студенти за намиране на добре платена работа и гарантирани работни места след завършване на висшето образование.

- Това означава ли, че сте открили адекватно решение на проблема с реализацията на завършващите?

- Проблемът с реализацията на кадрите в последните години е изключително актуален и не касае само нашия университет. Опитите да се търсят решения “на парче” доказано не водят до полезни резултати – както за младите хора, така и за бизнеса. Затова смятам, че излизането от тежката криза с осигуряването на квалифицирани и специализирани кадри за бизнеса трябва да се превърне в основна тема на всички нива на държавното и местно управление до намирането на трайни и дългосрочни решения. Ние имаме идеи и планове да поставим темата във фокуса на общественото внимание до създаването на работещ модел за обучение и кариерно развитие на младите българи, който да ги мотивира да останат в България.

- Какво бихте казали на кандидат-студентите, които още се колебаят в избора си на университет?

- На всички кандидат-студенти мога да кажа: Добре дошли сте при нас! Нашият колектив е добре балансиран от млади и по-опитни кадри, които работят със студентите с много отдаденост. Програмите ни са модерни и съобразени с най-актуалните тенденции във всяка от областите, в които предлагаме обучение и подготовка на младите хора. Политиката ни е достатъчно гъвкава, за да откликне еднакво адекватно на потребностите на студентите ни, на изискванията на бизнеса и на реалните нужди на пазара на труда. Не на последно място – нашите такси са едни от най-достъпните в страната.

Източник: Haskovo.NET

Случаен виц

Последни новини