От х:

Днес в x:

Трети март бе честван и в Истанбул и Одрин

Националният празник на България Трети март беше отбелязан снощи с голям прием в българското генерално консулство в Истанбул.

Приемът бе посетен от изключително много гости. Сред тях бяха бившият турски премиер Месут Йълмъз, депутатът от основната опозиционна Народнорепубликанска партия г-жа Бихлун Тамайлъгил, представители на официални турски институции, на чуждестранните консулства в Истанбул, изселнически дружества, от българската общност, бизнесмени, общественици, интелектуалци и журналисти от водещи турски медии - Анадолската агенция, в. "Миллиет",Телевизия "Тек Румели ТВ" и др., съобщава БТА. 

Над 25 броя венци бяха изпратени по случай празника на България в консулството. Гостите на входа бяха закичвани с мартеници, с които се внесе много настроение. Изпълнени бяха химните на България и на Турция. 

В приветственото си слово генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов отбеляза, че днешна България, която вече десет години е член на голямото европейско семейство, е стожер на добросъседството, мира и сигурността на Балканите. 

По думите му двустранните отношения между България и Турция, които са и съюзници в НАТО са от взаимен интерес и в последните години се развиват много динамично. 

"Благодарение на това взаимният стокообмен вече надхвърля 4 млрд. долара. Мигрантският проблем е един от най-големите проблеми на 21-ви век, но България, Турция и Гърция дадоха съвместен принос за неговото решаване, като основаха тристранен координационен център на ГКПП "Капитан Андреево", който е пример за това, че проблемите могат да се разрешават успешно само със съвместни усилия", отбеляза Ангелов. 

Българският генерален консул подчерта още, че хилядите туристи, които през зимните месеци посещават българските зимни курорти, и българските граждани, посещаващи Турция, са най-добрите посланици на дружбата между двете близки съседки. 

"Уверен съм, че двустранните отношения между България и Турция ще продължат да се развиват още по-динамично в името на спокойствието и благоденствието както на нашите страни, така и на Балканите. Честит празник!", заяви българският генерален консул. 

От името на управата на мегаполиса Истанбул приветствие на приема поднесе помощник валията Исмаил Гюлтекин. Той подчерта, че мирът и стабилността на Балканите са от взаимен интерес, както за България, така и за Турция. 

"Смятам, че има значителен потенциал за развитието на отношенията между Турция и България в дух на дружба и сътрудничество в общия географски район, в който живеем. Енергийното сътрудничество е добър пример. Съвместните инициативи в рамките на Чис също са показателни за това колко много са постигнали в наше време нашите две страни за развитието на отношенията в рамките на взаимния интерес, подпомогнати от географската близост и общите културни ценности. Нашата цел е да развием този потенциал и да дадем принос за мира в региона в света", заяви той. 

Специално по случай Националния празник бе подредена изложба за българските букви, под надслова "Буквите в нас", по идея на художничките Сийка Чирпанова и Павлина Копано, които живеят и работят в Истанбул. 

Оркестър създаде настроение за многобройните гости, които се надпреварваха да се снимат за спомен от приема. 

Трети март беше отбелязан и в Одрин, с прием на българското генерално консулство в един от хотелите на града, в присъствието на официални представители на институциите в града и областта, бизнесмени и др.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини