От х:

Днес в x:

Българският олимпийски комитет: Хасково е спортна сила

    Българският олимпийски комитет награди Хасково за успехите в спорта. Плакетът бе връчен от проф. Лозан Митев от Национална спортна академия „Васил Левски“ на шефа на спортната дирекция в общината Деян Александров. „Този плакет е израз на признателност на БОК за ролята и приноса на Хасково и областта за развитието на българския спорт и достойното му представяне на международната спортна арена, включително и на Олимпийските игри“, заяви проф. Лозан Митев. Той посочи, Хасково е сред десетината силни спортни школи в страната. Областта се изявява с елитни състезатели в различните спортове – лека атлетика, бокс, карате, тенис и други. „Вижда се едно устойчиво генериране на поколения талантливи спортисти, които представляват нашата национална самоличност в чужбина и това е голямата сила на Хасково“, заяви още Лозан Митев. От кметството пък връчиха на гостите плакет с момумента на Света Богородица.

    Малко преди връчване на наградата проф. Митев изнесе едночасова лекция в зала „Хасково“. Повод за нея е отбелязване на 75 г. от създаването на бившия ВИФ „Георги Димитров“, а сега Национална спортна академия „Васил Левски“. В речта си професорът разказа историята на спорта в Хасково и неговото развитие през годините. Той посочи, че първият специалист от Хасково е от 1903 г., а първата проява на хасковлии е от 1904 г. Професорът изнесе и някои любопитни подробности, известни на малцина - в началото на 20-ти век в областния град е съществувал спортен клуб „Левски“ Хасково. Ровейки в архивите на Държавен архив този факт първоначално изумил дори и проф. Митев, който първоначално си помислил, че става дума за „Левски“ София. После обаче се убедил, че се отнася за Хасково. По-късно клубът е прекръстен на „Динамо“.

    Проф. Митев внесе яснота и около обучението в НСА към настоящия момент, където средно годишно има около 20-30 студенти от Хасково. За трета година във висшето учебно заведение има две нови специалности „Спортен коментатор“ и „Спортна анимация“, към които има силен интерес от страна на студентите. Сред предпочитаните специалности са „Кинезитерапия“ и „Спортен мениджмънт“. Тази година в НСА се обучават около 2300 души, като новоприетите бакалаври са около 660. Близо 1/5 от студентите пък са чужденци – от Кипър, Гърция, Македония, Сърбия и други.

    Официалното честване на 75 г. НСА ще се отбележи на 15 ноември в София.

    На срещата в зала Хасково присъстваха още треньори, учители по физическо възпитание, спортни деятели и бивши възпитаници на НСА. Всички те получиха грамоти за личния си принос в различните спортове.

    По време на визитата в Хасково, която е част от обиколката в страната, професорът беше придружен от младия преподавател  Емилия Витанова. Малко по-рано днес те гостуваха и в Спортно училище „Стефан Караджа“. Професор Митев беше категоричен, че на всяко дете, влязло в спортната зала, трябва да се гледа като на един бъдещ Григор Димитров. „Затова нашата грижа и нашето присъствие тук е израз на тази първа крачка, да пазим това, което ни е останало“, каза проф. Митев и подчерта, че трябва да се работи с бъдещите спортни надежди, за да представляват държавата пред света.

    Визитата на представителите на НСА е част от национална стратегията за обединение и сътрудничество със своите възпитаници от всички краища на България.

    Анета Кутелова 

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      11
      111
      5 0
      12:25, 22 фев 2017
      А кой се грижи за здравето на тези спортисти!??? ТРЯБВА спортен диспансер в града , тези деца ходят на състезания и са силно натоварени физически ,а няма къде да се следи тяхното здраве....
    Последни новини