От х:

Днес в x:

Регионалната библиотека в Смолян чества 135 години от рождението на патрона си Николай Вранчев

    В чест на 135-та годишнина, на 27 януари 2017 г. от 13.30 часа, ще бъде открита богата изложба в Каталожния хол на библиотеката, посветена на първия професионален писател в Родопите, създал и превел първата поредица от световна класика за учащи се в началото на миналия век.

    Кой е Николай Вранчев, какъв е житейският му път и творческо наследство ще покаже в специална изложба Регионалната библиотека в Смолян, която носи името на бележития родопски общественик и първи професионален писател на Родопите.

    По случай 135 години от рождението на своя патрон, отдел „Краезнание” към културната институция щеоткрие изложба от книги, статии, снимки и други материали, разкриващи богата творческа дейност на Вранчев, личност с висока интелигентност, специална филологическа подготовка, фолклорист и културолог. Вранчев е един от най-добрите наши познавачи на класическата европейска литература по онова време, посветил целия си живот на писателската дейност, той пръв от Родопската покрайнина превръща този труд в своя професия и съдба.

    Роден на 20 януари 1882 г. в Устово, в семейството на Вранчо Хаджичонев, той завършва основно образование в Устово и Чепеларе, учи в Пловдивската мъжка гимназия, а през 1903 г. е приет в Софийския университет, Историко-филологически факултет. Когато поради студентски протести Фердинанд затваря университета, той продължава образованието си в Лайпциг и Дрезден, Германия, където получава възможността да опознае европейската и световна култура.

    Най-голямото и значимо литературно дело на Николай Вранчев е издаваната от него поредица библиотека „Ралица“, която излизала почти четири десетилетия. Тя надхвърля 50 заглавия, преведени от седем езика и завършва с цялостен превод на „Илиада“ и „Одисея“- връх в преводаческата му дейност и високо оценени от литературната критика.

    Библиотека „Ралица“ е предназначена за учащите се от гимназиалния курс, като ги запознава с най-хубавото, с най-ценното от световната и наша класика.

    Сред значимото му, макар и малко по обем лично творчество, са книгите „По висините на Орфея: пътни бележки и впечатления от Средните Родопи“ и „По висините на Родопа: пътешествия – художествени“ и др. През 1985 г. когато Регионална библиотека получава своя втори дом – в новата сграда, Когато с решение на Окръжния народен съвет вСмолян, библиотеката се мести в нова и модерна за онова време сграда на Новия център, получава и своето име "Николай Вранчев".

    СмолянБГвести.нет

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини