От х:

Днес в x:

Нивото на океаните може да се покачи до 2,7 м до 2100 г.

Покачването на океанското ниво до края на века може да е по-бързо от прогнозираното и да достигне средно до 2,7 метра.

За това предупреждават специалисти от американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата (NOAA), цитирани от Франс прес и БТА. 

Ако се сбъднат най-лошите прогнози за бързо покачване на океанското ниво, милиони хора, обитаващи крайбрежните региони на САЩ, ще бъдат изложени на риск от опустошителни наводнения. 

Предвид най-новите изследвания върху антарктическите ледове и в частност тяхната нестабилност, от NOAA отчитат възможно покачване на средното океанско ниво от 2 до 2,7 метра до 2100 г.

"В съгласие със скорошните изследвания препоръчваме да се ревизира средното покачване на океанското ниво до 2,5 метра в най-лошия възможен сценарий или с 50 сантиметра повече от максимума, предложен в националния доклад за климата през 2014 г.", казва Робърт Коп от университета "Рътгърс", един от съавторите на нов доклад на NOAA. 

Коп отбелязва, че подобно покачване може да се очаква, ако се изпълни най-лошият сценарий за повишаване до края на века на глобалните температури с 3 до 5 градуса Целзий спрямо прединдустриалните стойности. 

Експертите предлагат ревизиране и на очакваното минимално покачване на океаните от 0,1 до 0,3 метра да края на века. 

Целта на новия доклад е да се определят възможните рискове от наводнения за крайбрежните зони на САЩ, отчитайки няколко различни бъдещи сценария, за да могат властите да се подготвят и реагират по-адекватно. 

От 1880 г. нивото на океаните в света се е повишило с около 21 до 24 сантиметра. 

Само от 1993 г. е отчетено покачване с осем сантиметра. Специалистите отбелязват, че от 1900 г. океанското ниво се покачва по-бързо, отколкото през предходен сравнителен период от близо 3000 години.

Според експертите, ако страните не вземат адекватни мерки за ограничаване на въглероден диоксид през идните десетилетия, океаните ще продължат да се покачват бързо през следващите векове.

По-рано бе оповестено и друго тревожно проучване на климата на Европа, според което европейските държави близо до Атлантическия океан скоро ще бъдат изложени на проливни дъждове, големи наводнения, бури и други климатични катаклизми. 

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини