От х:

Днес в x:

Нападателят от Мюнхен обсебен от масовите убийства, няма дказателства за връзка с ИД

Няма доказателства, че нападателят е свързан с ДАЕШ („Ислямска държава”). Това заяви шефът на полицията в Мюнхен Хубертус Андре на специална пресконференция около 20 часа след нападението, цитиран от световни агенции.

По думите му стрелецът е действал сам и няма индикации да е бил подпомогнат от съучастници. Андре уточни, че той не е бежанец.

Нападателят е на 18-годишна възраст и е роден в Мюнхен. Стаята му беше претърсена и не беше открито нищо, което да го свързва с „Ислямска държава”, добави шефът на полицията. Обаче на конференцията беше съобщено, че в дома му са открити документи и книги, свързани с масова стрелба. Убиецът е бил обсебен от масови убийства, стана още ясно.

Властите твърдят, че изглежда няма никакви политически мотиви зад престъплението. Според "Билд" пък атаката е вид отмъщение.

Иззети са компютри от дома на извършителя.

Андре поясни, че 10 са загиналите, 27 са ранените, включително 10, които са в тежко състояние. По-рано беше съобщено, че нападателят е убил 9 души и след това се е самоубил. Стрелецът се самоубил с куршум в главата, така че се разглежда като самоубийство, поясниха на пресконференцията.  Всички жертви живеят в района на нападението, няма туристи сред тях. Жертвите са на възраст между 15 и 45 години, включително три жени и седем мъже.

Началникът на полицията разкри още, че силите на реда са стреляли по извършителя, но не са го оцелели, допълвайки, че нападателят е бил въоръжен с Glock-17 и е носил около 300 патрона. Той е нямал лиценз за притежание на оръжието.

Похитителят, по думите на шефа на полицията, е получил психиатрична помощ преди атаката, няма криминално досие и е неизвестен на полицията. Властите разследват дали нападателят е бил под влиянието на алкохол или медикаменти/наркотици.

Андре каза още, че 4 310 сигнала са подадени на полицията от началото на атаката към 18 часа местно време до полунощ.

Според „Билд” извършителят се казва Али Давид Сонболи.

Източник: http://newsbg.eu

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини