От х:

Днес в x:

Според главния секретар на МВР делфините умират не от военна дейност, а от удавяне

Според главния секретар на МВР комисар Георги Костов не е логично проблемът с високата смъртност на делфини в Черно море, с решаването на на който се зае и премиерът Бойко Борисов, да е свързан с действията на военни. Според него малките делфини са починали от удавяне.

"За мен е обезпокоително това, което специалистите казват, а именно, че смъртността при този вид е по-голяма от обичайното и има вероятност това да е свързано с определена човешка дейност, на която следва по закон и ние да противодействаме. Не виждам никаква връзка с учението. Трупчетата на делфини, които са намерени, са без видими травматични увреждания. Мнението и на еколозите е, че става въпрос за малки представители на този вид, които са починали от удавяне. При учението "Бриз" не са използвани рибарски мрежи", каза главният секретар на МВР, цитиран от "Дарик".

Георги Костов е в Бургас по заповед на премиера Бойко Борисов, за да извърши проверка по сухопътната и морска граница. Обстановката по границата с Турция е "относително спокойна и благоприятна", заяви той цитиран от пресцентъра на МВР.

Оградата по границата ще е готова до края на годината, информира още Костов. По думите му "строежът върви с възможно най-добри темпове, като се извършва огромен труд, тъй като терена е с тежък релеф в непристъпна гориста местност, но уверенията на фирмите строители са, че до края на годината задачата ще е изпълнена".

Проверката на главния секретар на МВР . Костов участва и в редовния маршрут на граничния полицейски катер, който следи за нелегални емигранти, нерегламентиран улов на риба или мъртви делфини.
 

По думите на Костов до момента не е регистриран миграционен натиск по море. Според Главният секретар миграционният натиск от Гърция е "повече от спокоен, тъй като там има не повече от 300 пробива". "Това обаче не е проблем, защото при задържането на незаконно проникналите оттам в страната чужденци и приключването в рамките на едно денонощие на наказателната процедура срещу тях, следва незабавното им връщане в гръцките миграционни центрове. Тоест проблемът е относително по-лесно решим", заяви Костов.

Утре проверките с негово участие по границата и в Черноморската акватория продължават.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини