От х:

Днес в x:

Борис Немцов убит със самоделно оръжие

Руският опозиционер Борис Немцов е бил убит със самоделно оръжие, направено от отделни части от чужбина. Това съобщиха от пресслужбата на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия, цитирана от „Интерфакс”.

Един от проблематичните въпроси в сферата на борбата с незаконния трафик на оръжия се явява тенденция към ръст на търсенето на огнестрелни оръжия на нелегалния пазар, произведени от така наречените масогабаритни макети (ММГ) и граждански оръжия, съставните им части, които са идентични с бойни оръжия, отбелязват от пресслужбата.

Такива оръжия се използват от бандити от подземния свят и организирани престъпни групи за извършване на тежки и особено тежки престъпления: серия убийства на жители на Московски регион от така наречената банда „ГТА” през 2014 година, през 2015 година – убийството на обществената фигура Борис Немцов и депутати от местното самоуправление в Черекски район в Кабардино-Балкарската република, се казва още в съобщението.

Според информацията в последните години се е увеличил потокът от контрабандни доставки на масогабаритни макети от чужбина за Русия, предимно от Украйна. Такива макети могат да бъдат превърнати в самоделни бойни оръжия.

По-рано днес от пресслужбата на ФСБ добавиха, че са задържали 14 търговци на оръжия, в които са намерени оръжия и боеприпаси за 20 милиона рубли.

Петима души са задържани във връзка с убийството на Немцов. Руслан Мухудинов, който е смянат за организатор на убийството, е арестуван задочно.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини