От х:

Днес в x:

8 °C

Грийнпийс назова екологичните телефони

Greenpeace са организирали изследване "Searching... for Green Electronics". В него сътрудници на еко-организацията се опитват да определят най-безопасните за околната среда мобилни устройства, включително и мобилни телефони, смартфони и комуникатори, произведени през 2007 г. При тестването се отчита времето на работа на акумуляторните батерии на телефоните, химическият им състав, цикълът на живот и други.


Сред мобилнните телефони най-висока оценка е получил моноблокът Sony Ericsson T650i (5.3 точки от 10 възможни). В него не са били открити нито PVC елементи, нито фталати, няма и берилий. Вторият по "зеленост" телефон изненадващо се оказа двойният слайдер Nokia N95 (4.4 точки). Той също не съдържа PVC и фталати, но батерията му не е толкова ефективна, колкото тази на Sony Ericsson T650i. Следващите по екологичност са LG KE970 (4.05), Motorola KRZR (3.65) и Samsung SGH-G600 (3.6).


Лидер по екологичност в сегмента на комуникаторите и смартфоните стана Sony Ericsson P1i. Той е получил 5.1 точки благодарение на отсъствието на PVC, берилий, фталати и платка без BFR елементи. Благодарение на мощната батерия Hewlett-Packard iPAQ 510 е бил признат за втори еко-смартфон с 3.95 точки. Третото място получава относително непознатият у нас Mio Technology P350 (3.15), а четвърто - RIM Blackberry Curve 8300 (3.1).

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини