От х:

Днес в x:

Шиндзо Абе протестира пред Обама за смъртта на млада японка

Японският премиер Шиндзо Абе изрази протест пред президента Барак Обама заради убийството на млада японка от американец, предаде БНР. Той говори снощи на съвместна пресконференция след двустранни разговори в Исе-Шима. На този японски полуостров днес започва двудневната среща на високо равнище на страните от Г-7.

Престъплението, споменато от премиера, е извършено в края на април на остров Окинава от бивш американски морски пехотинец. То предизвика негодувание в страната и за пореден път постави въпроса за бъдещето на военните бази на САЩ там.

Премиерът Абе, цитиран от Ройтерс и АП, заяви, че е призовал Обама да предприеме стъпки за предотвратяване на подобни престъпления.

При загуба на доверието на местните жители, пребиваването на американски военни части в Окинава ще се окаже трудно, е предупредил японският премиер.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери се е извинил заради убийството пред японския министър на външните работи Фумио Кишида, съобщи тази сутрин РИА Новости.

В телефонен разговор Кери е обещал, че САЩ ще окажат пълно съдействие в разследването, се казва в прессъобщение на външното министерство на Япония.

Президентът Обама пристигна вчера в Исе-Шима от Виетнам. Двамата с Шиндзо Абе обсъдиха ипредстоящата визита в Хирошима, която ще се състои след края на срещата на Г-7. За първи път действащ президент на САЩ ще посети града, смазан от американска атомна бомба на 6 август 1945 г.

Нашата визита в Хирошима ще отдаде почит на всички, които загинаха през Втората световна война и ще потвърди нашата споделена визия за един свят без ядрени оръжия, каза Обама след срещата с Абе.

Държавни и правителствени ръководители на седемте най-развити страни в света започнаха да пристигат в Исе-Шима от вчера, съобщиха АФП и БТА. В групата влизат Германия, Великобритания, Италия, Канада, Съединените щати, Франция и Япония.

В срещата си днес и утре лидерите ще обсъждат не само икономически въпроси, но и борбата с тероризма, пресичането на финансирането за терористите, запазването на културното наследство от терористични атаки и миграционната криза.

Ще участват и председателят на Европейския съвет Доналд Туск и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В Япония Туск заяви днес, че би искал световната общност да прояви солидарност към бежанската криза и да я признае за глобален проблем, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица генералният секретар на ООН Бан Ки-мун беше упрекнал лидерите от Г-7 за това, че не са участвали в първата световната среща по хуманитарните въпроси в Истанбул.

Доналд Туск, каза че ще поиска от Г-7 подкрепа и обещание за увеличаване на глобалната помощ, за да бъдат посрещнати незабавните и дългосрочните нужди на бежанците.

"Наясно сме, че заради географията, по-голямата част от задълженията по отношение на бежанската криза се поемат и ще се поемат от Европа. Ако ние, Г-7, не застанем начело на усилията за управление на тази криза, никой няма да го стори", добави председателят на Европейския съвет пред журналисти преди откриването на срещата.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини