От х:

Днес в x:

Каунът е струвал 18 бона, кравите в центъра - 5

Пластиката “Хасковски каунь”, която бе открита на 8 септември за празника на Хасково, е струвала на общинския бюджет 18 700 лв. Това става ясно от разчета за финансиране на капиталовите разходи на община Хасково за 2015 г. Документът е част от докладна записка на кмета Георги Иванов за престоящата сесия на Общинския съвет на 18 септември.

Пак в разчета на капиталови разходи пише, че за “скулптурни фигури на животни” (вероятно се имат предвид двете крави и бика до часовниковата кула) са предвидени 4978 лв.

И двете композици предизвикаха противоречиви оценки сред хасковлии, някои ги харесват и ги намират за забавни, други пък ги възприемат като обида.

Еднозначно харесван обаче е паметникът на Аспарух Лешников, открит също наскоро в градинката пред Бизнесцентъра. Неговата цена е 17 732 лв., става ясно от документа.

Сред другите новости за Хасково е и рекламното пано на Св. Богородица и камбанарията, разположено в кръговото до Техномаркет на изхода на града в посока Харманли. Според финансовия разчет то е струвало на бюджета 66 149 лв.

Според справката всички тези средства са били от собствените приходи на общината.

Допълнение: След публикуването на този материал от общината се обадиха и уточниха, че парите за пластиките са от дарения. Това обаче по никакъв начин не става ясно от приложения към докладната разчет. В документа тези суми са в графата "собствени бюджетни средства". Има и други графи - "външни помощи", както и "други източници на финансиране", но посочените суми не са в тях. Освен всичко друго преди години ОбС прие Наредба за даренията, в която пише, че регистърът е публичен, но отказа да го публикува на интернет страницата на общината. Така че не можем да кажем нито кои са били дарителите, нито какви суми са дарили, нито кой за какво.

Haskovo.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини