От х:

Днес в x:

Сметището край Гарваново готово, откриват го в понеделник

    Депото за отпадъци край Гарваново е готово и ще бъде официално открито в понеделник от 13:30 часа. Това заяви днес на пресконференция Венета Тенчева – ръководител на проект на общината. Регионалният център за третиране на неопасни отпадъци ще обслужва общините Хасково, Димитровград и Минерални бани.

    То е част от проект по Оперативна програма Околна среда. Стойността му е над 28 млн. лева. По-голяма част от парите са от Европейския фонд за регионално развитие, има национално съфинансиране, останалите са на общините от региона. Цялата система е автоматизирана.

    В депото се очаква годишно да бъдат обработвани около 5300 т рециклируеми отпадъци – хартия, пластмаса и стъкло, както и около 1800 т зелени отпадъци. Това каза на пресконференцията днес Цветанка Костадинова от фирмата техническа помощ на проекта.

    За зелените отпадъци – треви, храсти и други бяха доставени 850 контейнера, които ще са в общините Хасково, Димитровгради Минерални бани. Те ще се извозват от 2 нови камиона. Готовият компост ще излиза за 14 до 17 дни и ще се използва за наторяване. „Важно е населението да се включи в разделното събиране на отпадъците. Качеството на компоста зависи от това какви отпадъци ще попаднат в контейнерите“, каза още Цветанка Костадинова.

    В депото ще работят 35 души заедно с администрацията.

    Ива Иванова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини