От х:

Днес в x:

Борисов: Имаме консенсус с партиите по трите точки за реформата, чакаме само РБ


Няма да отстъпим единствено от разделянето на прокурорите и съда във ВСС

Всички парламентарно представени политически сили са се обединили да подкрепят само трите консенснусни промени в конституцията, но не и внесения законопроект. Това обяви Бойко Борисов след лидерския съвет в кабинета на Цецка Цачева в парламента, който приключи преди минути. Премиерът единствено изчаквал решението на Реформаторския блок.

"Няма да отстъпим от разделянето на ВСС и инспектората. Осъзнавам колко е важно да направим необходимите промени в Конституцията и то с голям консенсус. Има два варианта - очаквам колегите от Реформаторския блок да се съберат и да кажат мнението си. Не отстъпвам от разделянето на ВСС и инспектората", каза Борисов. По думите му, съдиите трябва да утвърждават сами себе си и прокурорите - също. "Миля, че по тази тема ще съберем необходимите гласове", заяви още Бойко Борисов.

"Единственото, по което има разминаване към момента е, че Реформаторският блок трябва да преодолеят начина, по който се избират ръководствата в колегиите. Към момента сме предложили 8 на 5 – 8 съдии срещу 5 от парламента. В прокуроро-следователската - 6 на 6”, обясни Борисов и добави, че ако днес Реформаторският блок вземе подобно решение, утре ще бъде намерен консенсус. „Това е, което заявих на Радан Кънев, Зеленогорски, колегите от РБ, защото там има сили, които биха подкрепяли едно или друго предложение, независимо че вече бихме могли да съберем достатъчно гласове”, посочи премиерът и обясни, че ако те не постигнат единно решение, ще се отиде към поражение в петък, но няма да даде условие за напрежение в самия блок.

„Предлагам и се надявам следобед да подкрепят подобно решение, защото в петък при липсата на гласове това ще бъде голямо поражение и за ГЕРБ, и Реформаторския блок”, каза още министър-председателя.

Източник: http://www.faktor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини