От х:

Днес в x:

Салмонела от нищото повалила 18 души в ресторанта, там всичко било чисто

Доказана салмонела, но дошла незнайно откъде, е причинила разболяването на 7 деца и 11 възрастни след детски рожден ден в димитровградското бистро Форум на 25-ти юни. Веднага след партито мами, татковци и малчугани се натръшкаха с повръщане, диария и висока температура, а причината за това бе доказана в хасковското Инфекциозно отделение - салмонелоза. 3 деца, включително 8-годишния рожденик Никола и двама родители бяха приети в болница с критично обезводняване на организма. Останалите се лекуваха в къщи с антибиотици. Мистерия в най-големия взрив на хранително отравяне в Хасковско през последните няколко години е, че болеста изглежда е дошла отникъде. Днес излязоха пробите на кухнята и персонала на бистрото и всички са отрицателни. Чакат се изследванията на яйцата, но понеже няма да са от същата партида, вероятно и те ще са чисти.

Резултатът от действията на контролните органи хвърли в тъжно недоумение потърпевшите, някои от които прекараха в болница близо 10 дни. „Разболяха се само тези които ядоха панирани пилешки хапки. Те бяха единственото от платата, което бе сервирано на децата, затова те го изкараха най-тежко”, категоричен е бащата на рожденика Валери Балиев. Неговият син Никола бе един от най-тежко пострадалите и баща му треперел заедно с него в болницата. Жена му обаче останала незасегната, защото гледала вкъщи бебето. „Разправят ми, че било от тортата. Жена ми яде два дни от тази торта - нищо й няма. Всички, които ядоха торта - нищо им няма. Кумът ми Пламен хапна пилешки хапки и още е в болница, при това е як 120 кг мъж, спортист”, възмутено изброява Валери. Тортата наистина била отвън, но със сертификат от фирма Диана, откъдето семейството купувало и друг път.  Не само семейството на рожденика, но и повечето родители от партито са убедени, че заразата е дошла не отвън, а от мястото на празнуване. То обаче е чисто, твърдят в един глас и РЗИ и Агенцията по безопасност на храните/БАБХ/. „7 от 9-те души на персонала са изледвани и пробите им за салмонела са отрицателни. Чакат се резултатите от още двама”, уточниха от Здравната инспекция. БАБХ пък предприели още по-мащабно разследване, но с още по-скромен резултат. „Големият проблем е, че партидата продукти, от които е била приготвена храната за рожденния ден, е изядена”, коментира д-р Христо Вълчанов, началник на отдел „Хранителен контрол” към Агенцията. Заведението било заредило едва 12 кг пилешко месо и 180 яйца. Всичко това е било изконсумирано, ако не още на 25-ти юни, то в рамките на следващите 2-3 дни. БАБХ обаче е сезирана за проблема едва на 1. 07, когато излизат резултатите от болницата. Тромавата процедура на практика е направила заразата невъзможна за проследяване. Въпреки това от Агенцията се опитали. Проверили доставчика на пилешко месо - димитровградски склад и неговия доставчик - пловдивски склад, който пък е директен вносител на птиче месо в България. Яйцата са били проследени до ферма край хасковското село Узунджово. Били от реномирана фирма, която зареждала много обекти в региона. Тези проби обаче още не са готови.

Това означава, че към настоящия момент няма да има никакви последствия за никого, въпреки че десетки души понесоха жесток удар върху здравето си. Въпросното бистро Форум е получило указание за затваряне за почистване и дезинфекция. Такава е била извършена и заведението отново работи. Според контролните органи, то не е запечатано, защото на практика няма основание /и доказателства/ за такава мярка.

Така, както повечето неща в България, контрата остава само в потърпевшите, за които в случая важи правилото ялият - ял,  по*раният - по*ран.

Г.Христов

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини