От х:

Днес в x:

Нови свлачища, катастрофи и много дъжд в страната

Свлачища и катастрофи затрудняват движението в страната в първия работен ден от седмицата, който е съпътстван от повсеместни валежи. Временно е затруднено движението по пътя Рила-Рилски манастир при с. Пастра, поради свличане на скална маса. Движението се извършва в едната лента.


Тежка катастрофа затвори пътя София-Бургас, в района на Ветрен. Лек автомобил и автобус са се сблъскали челно. На място е загинал шофьорът на колата, която е смазана до неузнаваемост (на снимката), съобщава БГНЕС. След удараавтобусът е излязъл от пътното платно и е паднал в крайпътната канавка. В автобуса са пътували само двама души, които са пострадали. Шофьорът на автобуса е със счупен крак. Всички пострадали са откарани в спешния център в Казанлък.
Катастрофата е станала около 13.00 часа и движението е пренасочено през обходни маршрути. От АПИ съветват водачите на автомобили да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут Нова махала-Зимница- Дъбово.

Временно е ограничено движението между Банско и Разлог. Причината е аварирал тежкотоварен автомобил. По информация на БНР става въпрос за удар между ТИР и джип, след който камионът се е преобърнал на платното.
По първоначална информация от полицията шофьорът на джипа е отнел предимството на камиона. Пострадал е водачът на лекия автомобил, който е настанен в болницата в Разлог.
 
Шофьор загинал и на пътя София-Русе, в района на село Златна Панега, по-рано през деня. Той се е движел с лек автомобил "Тойота Ярис", когато по неустановена причина е напуснал пътното платно и се е блъснал с предната си част в метален парапет на мост.
В резултат на удара 65-годишният водач от София е починал на място, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Ловеч. 

Скална маса се е свлякла в урбанизираната територия на с. Пелатиково. Шофьорите могат да ползват обходния маршрут Невестино-Четирци-Ваксево-Смоличано-Пелатиково и обратно.
Страната отново е оцветена в „жълто" и „оранжево" заради сериозни количества валежи

С метър се е повишило нивото на р. Тополовец при видинското село Градец за последното денонощие, съобщава „Фокус", позовавайки се на информация от кмета Илия Томов. В около 10 къщи има избиване на подпочвени води в приземни етажи, мазета и дворове. „Най-сериозно е положението в къщите, които са разположени в близост до реката.Сигнализирана е  видинската пожарна, екипи се отзовават и изтеглят водата от мазетата.

Оранжев код за валежи с количества за денонощието между 30 и 50 л/кв.м. е обявен днес за областите: Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Шумен Добрич и Русе.
В 16 области, където се очакват валежи с количества за денонощието между 15 и 35 л/кв.м., кодът е жълт: Кюстендил, Перник, София окръг, София град, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Сливен, Търговище и Разград. Тази сутрин столицата се събуди и с априлски сняг.

Река Струма е излязла от коритото си и е наводнила ферми в гръцката област Серес, но няма риск за жителите. Много от пътищата са покрити с вода. С товарни автомобили се спасяват животните. Над 30 хиляди декара обработваема земя за часове се превърнаха в езеро, реколтата е унищожена, съобщи кметът на едно от селата в област Серес, цитиран от БНР.
До сега щетите от наводненията тази зима само в този район са 20 милиона евро по информация на областната управа в Северна Гърция.

Нивото на водите в езерото Киркини е на границата и още няколко дни ще са отворени бентовете, защото при силния дъжд се очаква ново покачване. Има залети и второстепенни пътища, движението по тях е отклонено по обходни маршрути.
Властите в Северна Гърция следят и нивото на реките Марица и Арда, като предупреждават хората да не се приближават до реките. Фермерите вече извозиха на безопасно място животните, но земеделците искат обезщетение.
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини