От х:

Днес в x:

Сириец: Хасковски адвокат ме изнудва. Юристът: Плаши ме с убийство

Сириецът Мохамед Алкасу/вдясно/ и сънародникът му Мохамед Имам се оплакаха от рекет и тормоз


Сириецът Мохамед Касем Алкасу обвини хасковски адвокат, че му е искал подкуп, за да му уреди документите за бежански статут. Когато отказал да плати исканите 1000 евро, адвокатът Светослав Михайлов заплашил, че бежанецът ще има проблеми с мафията, с полицията и с големи хора в Хасково. После пък пуснал жалба в местната полиция, в която твърдял, че през ноември сириецът го заплашва с убийство и в скандал счупил мобилния му телефон. Заради това Мохамед бил викан за обяснения в полицията. Сириецът открито се възмути как човекът, който го тормози, се изкарва жертва и го притиска чрез органите на реда. Затова Мохамед се обръща за помощ към хасковския свещеник Николай, който го свързва с медиите.

Алкасу разказва, че в родината си е лекар-ортопед. Идва в България през есента на 2013 година, след бягство от войната в родния Алепо. Оставя в Турция бременната си съпруга, която смята да изтегли при себе си, след като получи бежански статут. След няколко седмици в лагерите в Пъстрогор и Харманли получава така наречената зелена карта и е изведен на адрес в Хасково с посредничеството именно на адвокат Светослав Михайлов. Твърди, че за услуги с документите за извеждане и настаняване на квартира е платил общо 500 лв. Не възразява срещу това. През октомври миналата година е настанен в Хасково на ул. Добруджа 37 и тук започват проблемите. Оказало се, че впоследствие на адреса са настанени още 22-ма души, които реално не живеели там. Когато поискал обяснение от адвоката си, онзи му казал, че има проблем с емигрантските власти. За да оправи проблема, твърди Мохамед, адвокатът му поискал 1000 евро. „Ако трябва да ги внеса в банка или да получа някакъв документ, няма проблеми. Но това даване на ръка го разбирам като подкуп“, твърди Алкасу и отказва исканите пари. Да потвърди думите му пред обектива застана и друг негов сънародник, също лекар - Мохамед Имам, с който пристигнали заедно в лагера в Харманли.

След отказания подкуп, за сириеца почва ходене по мъките с очаквания бежански статут. Твърди, че много пристигнали след него бежанци вече са с готови документи, а неговите още не. Междувременно жена му и вече двуседмичното им бебе продължават да чакат в Турция, оставени без средства. Алкасу твърди, че всички спънки идват от адвоката. Той го плашел с полицията, в която е работел преди, с българската мафия, с циганската... Накрая заявил направо I am the biggest in Haskovo /аз съм най-големия в Хасково/.

Когато това не помогнало, адвокат Михайлов изфабрикувал историята със смъртните заплахи и счупения телефон, твърди Алкасу. Сириецът е най-потресен, че за свидетел е посочен бившия началник на харманлийския бежански лагер Жельо Желев, когото считал за свой баща, докато бил в лагера.

Междувременно изпада в пълна безизходица - жена му напразно чака в Турция, а парите свършват. Засега го спонсорирал брат му, който имал бизнес в Сирия и имал повечко пари. Това обаче не можело да продължава вечно.

Изясняването на ситуацията обаче се оказа безкрайно трудна задача, заради оскъдния коментар на засегнатите страни. От полицията потвърдиха, че наистина при тях има подадена жалба, с която вече се занимава районна прокуратура Хасково. Наблюдаващият прокурор Делчо Лавчев обаче възлага проверката на отдел Вътрешна сигурност в МВР, заради твърдения за възможни корупционни практики от служители на хасковската дирекция. В жалбата си адвокатът твърдял, че е научил за тези корупционни схеми именно от сириеца Алкасу.
Разследват се няколко полицаи, а един от тях е бившия шеф на ОД на МВР комисар Петьо Петров. По неофициална информация, едно от твърденията в жалбата е, че Мохамед имал дебели връзки в полицията и чрез тях тормозил българския адвокат. „Още докато бях в лагера в Харманли дадох телефона си на полицията, защото бях един от малкото, които знаеха чужди езици. Исках да бъда на разположение за да помогна“ обясни Мохамед Алкасу. „Да познавам го, имам му телефонния номер“, потвърди и Петьо Петров. „Трябваше ни за преводач. Понеже е лекар, издирваше болните и правеше списък с необходимите им лекарства и инсулин“ /по това време в Харманли няма лекар - б.а./. Петров потвърди че е разследван от Вътрешна сигурност на Национална дирекция полиция, но заяви, че няма никакви притеснения.

Подателят на жалбата, която провокира вътрешното полицейско разследване, адвокат Михайлов, също не пожела да добави подробности с мотива, че не е редно да коментира действащо разследване.

За твърденията на Мохамед Алкасу адвокат Михайлов бе лаконичен - „ Това са глупости и пошлости“. По думите му няма как той да е искал подкуп за по-бързо уреждане на документите, понеже бежанския статут се дава не от него, а от Държавната агенция за бежанците и той по никакъв начин не може да им повлияе.
Що се отнася до взаимоотношенията му с обвиняващия го Мохамед Алкасу, разказа съвсем различна история. Познавал го бегло от лагера в Харманли. Именно адвокат Михайлов прегледал първия договор с хазяин, който сириецът трябвало да сключи. Ангажимента му бил основно да преглежда обяви за квартири и да консултира юридически договорите с хазаите, тъй като сирийците не разбирали български. Малко след като извел навън Мохамед обаче приключил взаимоотношенията с него. Сириецът започнал често да сменя квартирите, без, както е изискването на закона, да съобщава за новия си адрес. Чужденците обаче го намерили отново и му вдигнали скандала със смъртните заплахи. Имал свидетели, сред които и Жельо Желев. Мнението му за ситуацията и за сирийския лекар, четете в друг материал под темата.

Мохамед призна че наистина обиколил половин дузина квартири, но по-думите му, причината била във високите наеми. За кратко живял в стамболовското село Тънково, където в един момент почнали да му искат по 150 лв на ден !

Лавината от обвинения и контраобвинения замъглява истината, но е факт, че от месеци има сигнали за искани от бежанците подкупи, както и фалшиви адреси за настаняване. Спряганите суми варират от 700 долара до 2000 евро. Факт са и първите измамени. В края на миналата година цял автобус с бежанци бяха стоварени в София в търсене на несъществуващ Кюрдски културен център. Накрая адресът се оказал софийския бежански лагер „Военна рампа“. Това обаче е първия ужилен от региона с най-много бежанци, който застава с името и лицето си и говори с имена. Образоваността на сириецът не подлежи на съмнение - говори свободно руски и английски, в документите му пише, че владее още арабски, кюрдски и украински език. Твърденията в жалбата пък, че сириецът заплашвал чрез българското МВР български адвокат, противоречи най-малко на формалната логика. Както казва самия Алкасу: “Тук аз съм малък човек, няма кой да ми помогне“.

Разминавания има и в твърденията на полицията. Шефът на хасковското ОД на МВР Ангел Цанков заяви, че не му е известно да има бежанец, който е подавал жалба срещу адвокат Михайлов. Предшественикът му Петьо Петров обаче твърди, че има такава преписка срещу адвоката - за настаняване на фиктивни лица на адрес в Хасково. По непотвърдена информация именно за това Михайлов е бил привикван на обяснения в отдел Миграция към МВР, факт който бил отразен и в самата жалба, но с интерпретацията, че това е част от тормоза, който бежанците упражнявали над Михайлов

Haskovo.net ще ви държи в течение на резултатите от течащата прокурорска и вътрешна полицейска проверка.

Г.Христов

Алкасу не вижда помощ от никъде, а жена му го чака с бебе в Турция
Сириецът има зелена карта, но вече три месеца чака бежански статут
Договор доказва, че между бежанецът и адвоката е имало отношения
Бежанците им харесва в Хасково, но не искат да остават защото се чувстват застрашени
Отец Никола свързвал бедстващия сириец с медиите
Петьо петров потвърди, че е познавал Алкасу. Бил от голяма полза в лагера
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини