От х:

Днес в x:

Погват храненето в училища и градини

Инспекцията ще проверява как и при какви условия се хранят децата ни

Инспекцията по храните започна мащабна акция в детските градини и училищата на Хасково в опит да провери каква и как е предлагана и съхранявана храната за децата ни. Хранителната полиция ще следи за хигиената, правилното съхраняване на продуктите и гозбите, системите за самоконтрол, документалната изрядност за кухни и кухненски блокове, както и здравните книжки на персонала. По закон всички работещи в социални кухни или заведения за обществено хранене трябва ежегодно да са минали изследвания при лекар за паразити и други заразни заболявания. Именно здравните книжки са ахилесовата пета на повечето служители кухня, от готвачи до санитарен персонал. Във фокуса на проверката попадат както самостоятелните кухни и сотлове на забавачки и училища, така и кетъринговите фирми, които централизирано ги зареждат. За първата седмица не са открити нарушения, въпреки че са извършени 88 инспекции из областта. Проверките ще продължат до края на ноември, когато ще има обобщени данни за резултатите.

Паралелно с храненето на децата от БАБХ нагънаха и борсите, тържища и складове за плодове и зеленчуци из областта. Хасковски склад изгоря с 1000 лева, след като съвместен екип на НАП и Агенцията по храните разкри, че търговецът продавал зарзавата без етикети или иначе казано, документи за произход. Кампанията на данъчните и „хранителните“ ще продължи до 10-ти януари, в опит да се предотврати нелегалния внос на плодове и зеленчуци, които впоследствие се предлагат по пазарите като българска продукция.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

  • 1
    Ха
    Ха
    1 0
    10:40, 1 окт 2014
    Ами да проверяват и самото меню... нали наредба имаше да не се дава мляно месо, риба задължително в седмичното меню и пр..... то три пъти годишно ако им дадат риба е цяло пиршество!
  • 2
    12
    123
    5 0
    10:47, 1 окт 2014
    Искрено се надявам накой от проверяващите да прочете коментарите към статията.Моля да се проверят училищните павилиони.В тях се продават храни, които доколкото съм запознат са забранени за продажба.Например някакви захарни пръчки, спрейове които се пръскат в устата произведени от 20 вида Е-та и тем подобни боклуци.Лично съм ставал свидетел как племеника ми си купва такива продукти от павилиона на училище "Васил Левски" и този на училище "Климент Охридски"през миналата учебна година.
  • 3
    Al
    all hbb
    1 0
    10:54, 1 окт 2014
    Да идат в климент и езиковата и там да инспектират
  • 4
    Ни
    Никодимчо
    4 0
    11:53, 1 окт 2014
    Наличието на здравна книжка изобщо не може да бъде критерий за липса на заразоносителство. Дори и да е бил здрав в момента на издаването ѝ, няма гаранция, че на другия ден не се е заразил. Няма ли лична хигиена и отговорно самосъзнание, пет подписа и печата няма да опазят храната.
  • 5
    Di
    dido_1412158332
    0 0
    13:13, 1 окт 2014
    Да изпратят тези хора в бистро "Белвю"-на втори етаж в Комплекс "Веспрем" в квартал "Орфей".Там щедро ще ги нахранят с пици, пълни с косми.Знам го от личен опит.Дори ще се опитат да ви убедят, че космите са поставени от вас.Евала на такива заведения!
Последни новини