От х:

Днес в x:

Тази зима в Хасково: Тука има, тука нема сняг

На общината и без това и липсват пари за машинна тяга, а сега ще трябва да поема и дела на държавата

Тази зима чистенето на снега в Хасково ще е на принципа-тука има, тука нема. Напълно е възможно част от най-ключовите булеварди на града да останат непочистени. Става дума за пътни артерии като „Раковски“, „Съединение“, „България“ и „Никола Димитров“, уточни аместник кметът на община Хасково Златимир Желев. Не че общината чак толкова няма пари, но има промяна в закона, според която градските булеварди, които са част от национални транспортни коридори, да се чистят от АПИ. „Раковски“ се явява част от Е-80, трасето от кръстовището със „Съединение“ през бул. „България“ покрай реката до боляровския булевард пък се явяват част от национално трасе към Минерални бани и Кърджали. По тая логика пък бул. „Съединение“ наляво от „Раковски“ води към Харманли. От Пътната инфраструктура вече уведомили общината, че няма да им превеждат обичайните 80-тина хиляди за чистенето на тези улици. Щели да чистят сами. Към момента няма пристигнала и стотинка от държавния ангажимент за подпомагане чистенето на четвъртокласната пътна мрежа, каквито се явяват селските пътища в общината.

Бюджетът на АПИ е най-известен с това, че е един от най-продънените в държавата. Още през август ресорният министър и вицепремиер Екатерина Захариева и председателят на УС на АПИ Лазар Лазаров признаха, че бюджетът на Агенцията е изчерпан на 80 %. Опасенията на вицепремиера бяха, че Пътното няма да има пари за зимно почистване.

„Знаем си, че ние ще ги чистим тези булеварди, но само с наши пари. Не може да оставим половината от главните улици да са със сняг, а другите изчистени“, философски заключи зам.-кметът Желев. Сега обаче общината трябва да разпръсне целия си бюджет за зимно снегопочистване, до 300 хиляди лева, върху поддържането на градската и селската пътна мрежа. При лека или средно сурова зима това ще стигне, но при тежка вероятно ще има недостиг. Дори парите за пясък и сол да са достатъчни, със сигурност няма да останат излишъци за кърпене на следзимните дупки, допълни Желев. Потърсен за коментар, шефът на Хасковското Пътно Радостин Ламбрев каза, че не трябва да има проблеми със зимното снегопочистване. Организацията била направена, фирмите с машини - осигурени. На въпроса ще има ли средства за разплащане с тези фирми, Ламбрев усука: Трябва да има. Към момента обаче няма преведени такива.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини