От х:

Днес в x:

Екоинспектори стават пешаци в Деня на мобилността

Пешак или на колело. Всеки от служителите в РИОСВ- Хасково сам ще реши каква роля ще заеме по време на Европейската седмица на мобилността, която започва на 16-ти септември.

Местните екоинспектори ще я отбележат на 19-ти септември. Много училища в региона също ще организират тематични инициативи на открито, а Регионалната екоинспекция ще раздаде на най-активните участници специални светлоотразителни значки с логото на кампанията.

За разлика от областния град Хасково, по-малката община Димитровград отново е по-дейна в европейската инициатива.

За поредна година димитровградчани заявиха участието със специална програма.

На 19 септември всички служители на Общинска администрация в Община Димитровград ще се придвижат до работното си място пеша или с велосипед. Ден преди това на 18 септември от 16:30ч. на площад "България" ще се проведе"Флашмоб" под мотото "Танцувайте с нас", организиран от ОП "Детски и младежки център". На 22 септември от половин час преди обед в парк "Вапцаров" ще има състезание за деца по изкачване на изкуствена стена. Мотото на това раздвижване е "Към върха на скалата". Победителят ще получи от РИОСВ- Хасково специална награда и грамота.

Целта на Европейската седмица на мобилността, която всяка година завършва на 22 септември- Европейският ден без автомобили, е да окуражи европейските местни власти да въведат и популяризират мерките за устойчив транспорт и да се поканят всички граждани да се възползват от всички алтернативи на автомобила.

Кулминацията на седмицата тази година е събитието „Град без коли!“ . В него градовете, подкрепящи кампанията ще определят зони, предназначени само за пешеходци, колоездачи и публичния транспорт за целия ден.

Европейската седмица на мобилността през 2014 година има за цел да направи преоценка на начина, по който гледаме на градското пространство. Тази година мотото, „Нашите улици, нашият избор“, насърчава хората в цяла Европа да променят града си и да го направят такъв, в какъвто биха желали да живеят. Миналата година 1931 града от 47 страни, от които 42 български официално са регистрирани за участие в кампанията. Към настоящия момент тази година официално регистрираните в кампанията български населени места са 22.

За да станат част от голямата инициатива и градовете от Хасковска област, от РИОСВ канят всички общини и кметства в региона, фирми, организации и училища да се включат с тематични инициативи в Европейската седмица на мобилността и да се присъединят към събитието "Град без коли", като поне един ден от седмицата се придвижат до работните си места и учебни заведения пеша или с велосипеди.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини