От х:

Днес в x:

Ислямисти екзекутираха известен американски журналист (видео)

Групировката "Ислямска държава" (ИД) разпространи видеозапис, който е обявен като изпълнение на смъртна присъда на американския журналист Джеймс Фоули.

Видеото с надпис "Послание към Америка" (A Message To America) е качено в социална мрежа във вторник, съобщава Ройтерс, цитиран от БГНЕС. Фоули, който изчезна в северозападната част на Сирия на 22 ноември 2012 г.

Роднините на американския журналист потвърдиха смъртта му. 

През 2011 г. Фоули бе задържан в Либия от службите на Кадафи. Той прекара в плен няколко седмици, след което бе освободен. Фоули е отразявал конфликта в Либия за базираната в Бостън агенция Глоубъл пост.

Майка му Даян Фоули излезе с изявление:

"Никога не сме се гордели повече с Джим, колкото сега. Той даде живота си, за да разкаже на света за страданията на сирийския народ".

От името на цялото си семейство тя моли похитителите да запазят живота на останалите заложници.

"Както и Джим, те не са виновни за нищо. Те не контролират политиката на американското правителство към Ирак, Сирия, или някоя друга част на света", добавя тя.

Представители на американската администрация заявиха, че на видеото най-вероятно наистина е заснето убийството на Фоули. Те добавиха, че в сряда президентът Барак Обама ще излезе със специално изявление по въпроса. 

Във видеото е заснет и американският журналист Стивън Сотлоф, който изчезна през август 2013 г. в Либия.

"Животът на този американски гражданин, Обама, зависи от следващото ти решение", се казва в изявление на екстремистите от ИД.  

Разузнаването на САЩ работи върху автентичността на видеозаписа.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини