От х:

Днес в x:

РЗИ: Питейната вода от „Боровица“ все още не е годна за пиене

Във връзка с отправени многобройни запитвания за качеството на питейната вода от яз. Боровица, захранваща Кърджали, Момчилград и 35 села, уточняваме:

РЗИ-Кърджали упражнява постоянен и периодичен мониторинг на питейната вода от 7 пункта в гр. Кърджали - район Прилепци; район Възрожденци; район Веселчане; район Гледка; район Пазара; район Байкал и район Студен кладенец. Пробите вода се изследват по микробиологични и физико-химични показатели, съгласно Наредба № 9 за качеството на  водата, предназначена за питейно-битови цели.

Във връзка със създалата се ситуация, след 23 юли 2014 г. мониторингът по държавния здравен контрол на водата е учестен. Последните анализи на пробите от 7-те пункта показват несъответствие с Наредба 9 в два от тях - Студен кладенец и Прилепци. Отклоненията са по микробиологични показатели, за което населението бе своевременно уведомено. Останалите са в норма.

Днес инспекторите от Дирекция „Обществено здраве” отново вземат проби вода от 7-те пункта и от входа и изхода на пречиствателната станция. Контролни проби ще бъдат заложени за микробиологичен и физико-химичен анализ и в независима лаборатория. Резултатите ще бъдат обявени в рамките на 72 часа.

В интерес на здравето на потребителите, РЗИ счита, че на този етап все още не може да бъде съставен съвместен протокол с ВиК, че водата от яз Боровица е годна за пиене.

Пресцентър на РЗИ

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини