От х:

Днес в x:

Трошат и крадат знаците на Хасково, всяка седмица по един

На Славейков стават катастрофи и със знаци, камо ли без

Поне по 40-50 пътни знаци годишно купува общината, за да подменя поломените и откраднати пътепоказатели. В сметката не влизат повредените или онези, които са компрометирани от драскане или цапане с боя. Новата мода пък било да се лепят стикери или широки ивици скоч, като в някои случаи дегизировката напълно заличава указанията на знака, оплака се зам.-кметът Златимир Желев. В тези случаи табелата не се подменя, но отваря работа, предимно на общинска полиция, за почистването й.

Работата изглежда тинейджърска, но може и да не е, колебаят се част от общинските полицаи. При зацапан или облепен знак, актовете за неспазването му могат да паднат в съда, защото виновният водач с основание твърди, че не е бил информиран за въвежданата забрана или ограничение. Този номер 100 % върви, ако знакът е съборен или направо изчезнал.

Както може да се очаква, най-голямата черна дупка за пътни знаци е квартал Република. Освен задигнатите, там буквално няма знак във фабричния си вид - някои са надупчени, други надраскани или килнати на една страна. Изненадващо обаче следващото място, където знаците се изпаряват ударно, са централните улици. Най-пресния случай е от миналата седмица, когато в един ден била констатирана липсата на два знака по улица П.Р.Славейков, която излиза на бул. България зад Бизнесцентъра. При това се отнася за указатели тип В1, който забранява влизането в улицата откъм булеварда и превръща Славейков в еднопосочна с разрешен подход само откъм Епископ Софроний. Липсата на това ограничение би могло да доведе до много сериозни инциденти, ако някой навлезе в насрещното. Не че не се е случвало. Преди година например моторист замалко не завърши фатално в кола, след като влезе в Славейков откъм забранената част. Още по-вероятно е в капана да влязат и гостите на града, още повече, че има пресен случай при далеч по-голяма и ясно обозначена като еднопосочна улица. Преди 7 дни например пловдивчанин нахлу в насрещното на бул. България откъм Градската градина, въпреки очевидният поток, идващ насреща му и наличието на 3 /три/ знака накъде му е разрешено да поеме.
Освен подмяната на липсващите знаци, общината се кани да монтира и още допълнителни табели по кръстовищата на града, допълни зам.-кметът Златимир Желев. След като през последните дни се поставиха знаци с посоки и разстояния към Маказа и границата с Турция, предстои указване на пътищата и километрите в северно направление - към Стара Загора Русе и т.н. Целта е да се улесни ориентирането на приходящите от други градове, които по случайност се озоват в лудницата на хасковския център.

Г. Христов

Характерна гледка: неизвестен изкоренил пътен знак
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини