От х:

Днес в x:

Хасковската пожарна на първа линия в протестите срещу МВР

Хасковските пожарникари се включиха в протестите срещу МВР


Представители на синдикалната федерация на служителите на МВР в Хасково и по конкретно служителите от местната пожарна, застанаха на първа линия в протеста на заетите в сектора избухнал днес във Варна. Пожарникари, полицаи и спасители от цялата страна се вдигнаха на бунт срещу недомислиците в системата и предлаганите промени, които според тях ще задълбочат „батака” в структурите на МВР.

Фокус на тяхното недоволство е проект за наредба, която предлага екипажите на колите да се състоят само от двама души. Това нормативно ще регламентира течащото свиване на щатовете в пожарната, което тихом-мълком тече от началото на годината. Така например в хасковската пожарна дежурните смени бяха свити от 13-14 души до 8, а целия боен състав на огнеборците падна до критичния минимум от 35 души, точно за пожароопасния сезон. Да се сведе оперативния състав на една кола до двама души/ в момента са 6/ означава, че тия горе не са присъствали и на един пожар, дори и само за да гледат, избухнаха участници в протеста. Според тях екип от само двама пожарникари удължава времето за реакция и поставя под пряка заплаха живота както хората, на които се оказва помощ, така и на самите огнеборци. В сектора са недоволни още и от неплащането на компенсации за извънреден труд, които се събраха в повече именно за колегите от Варна. Районът там бе ударен от безпрецедентно наводнение миналия месец, а се оказа че цялото допълнително натоварване и работа ще се компенсира с ... отпуски. Според спасисителите обаче, семействата им не ядат отпуски.


Недоволството на редовите огнеборци има и чисто колегиален аспект. Откритото събрание, прерастнало в протест, бе свикано във Варна защото местен пожарникар бе наказан затова, че след 36 часова непрекъсната работа при наводненията си позволил да се изкаже неуважително за началството.
Пожарникарите в България са 8800 души. Те се заканиха, че ако спорната наредба се приеме в този вариант ще има масови протести на огнеборци в цзялата страна. Засега нормативния акт е свален от сайта на МВР и върнат за преразглеждане. Служителите в МВР обаче остават в стендбай режим.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини