От х:

Днес в x:

Турският духовен водач не признава "халифата" в Ирак

Обявеният неотдавна халифат в Ирак е нелегитимен, а смъртните заплахи към християни от страна на ислямистките екстремисти представляват опасност за цялата цивилизация, твърди Мехмед Гьормез, председател на Дирекцията за религиозни дела на Турция в интервю за агенция "Ройтерс".

Въоръжената групировка Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), която по-рано беше част от "Ал Кайда", превзе няколко града в Ирак и Сирия, а миналия месец обяви своя лидер Абу Бакр ал Багдади за халиф – титлата на последния султан в Османската империя, управлявал голяма част от мюсюлманския свят като негов върховен покровител.

"Подобни декларации нямат никаква легитимност", обяснява Гьормез от позицията на религиозен водач на милионите мюсюлмани сунити в страната. Въпреки че преобладаващата част от турското население изповядва ислям, от 1924 г. насам Турция официално е светска държава. "След края на халифата... се появиха всякакви движения, които смятат, че могат да обединят всички мюсюлмани в границите на нов халифат, но те са много далеч от истината както от политическа, така и от нормативна гледна точка."

Гьормез подчертава, че смъртните заплахи срещу изповядващите други религии са изключително вредни. "Изказванията срещу християните са наистина ужасни. Ислямските учени трябва да се концентрират върху този проблем, защото невъзможността за мирно съжителство между представители на различни религии и култури предизвестява края на една цивилизация."

Вследствие на завоеванията на ИДИЛ в северните части на Ирак през юни, много християни напуснаха град Мосул, след като са били принудени да избират между смяна на вярата си, заплащане на религиозен данък или екзекуция. Със своята двехилядолетна история християнската общност в Мосул е една от най-старите в света.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини