От х:

Днес в x:

Най-тежкият българин почина нелекуван

Най-тежкият българин - 270-килограмовият Иван Генов от Стражица, почина вчера в дома си. Дълго време никоя болница не искала да го приеме заради липса на легло. 48-годишният мъж страдал от аденом на хипофизата. Заради теглото имал тежко възпаление на разширени вени и огромни язви по краката, но никоя болница не искала да го приеме за лечение, защото нямали легло, което да го издържи, пише "24 часа".

За да бъде опериран, мъжът е трябвало да отслабне до 160 кг, но медикаментите за намаляване на теглото били много скъпи, а пенсията му била 290 лв., съобщава TV7. Дъщеря му получавала пък 140 лв. като личен асистент.

Иван Генов издъхнал вчера, часове преди да бъде приет в софийско лечебно заведение.

"Сутринта най-после трябваше да отидем в София с автомобил на Гражданска защита. Станахме в 4 ч., за да се приготвим. Изведнъж в 5 ч. нещо му стана. Лекарката каза, че е получил белодробна емболия. Откъснал се е съсирек от раните. До кого ли не писах, но не го взеха да го лекуват, когато трябваше. Тази държава си затвори очите и ушите", изплака съпругата му Димитринка.

Жената изпратила жалба до здравното министерство за отказа да лекуват Иван. Тя била препратена по компетентност в здравната инспекция във Велико Търново.

"Изпратиха двама лекари от Търново и Горна Оряховица и те заключиха, че състоянието му не изисквало спешно лечение, а кракът му почерня. Страшни мъки и болки", обясни съпругата.

"Жив труп съм. Тази държава нито един българин не е оправила", сподели с отчаяние Иван Генов миналата година пред ТV7.

Мъжът обясни, че държавата напълно се е отказала да му помогне. В същото време, здравните власти не желаят да му дадат документ за отказ от лечение, коeто е задължителното условие да го приемат в болница в чужбина.

За погребението на 48-годишния мъж е поръчан специален ковчег, а общината съдейства за изработката му. Служители на пожарната ще окажат съдействие за изнасянето на мъртвеца. Той ще бъде опят в жилището му и положен в градските гробища в Стражица.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини