От х:

Днес в x:

Прокуратурата поема такса смет в Хасково

Предварителна проверка за неправомерно изразходване на парите от такса смет започва прокуратурата в Хасково. Държавното обвинение било сезирано от агенцията за държавна финансова инспекция. Нейните експерти направили проверка и установили нарушения в харченето на парите за боклука и изпратили резултатите от проверката си в прокуратурата.

„Преписката е изпратена за проверка в полицията“, обясни за Haskovo.net говорителят на окръжна прокуратура Павел Жеков.

Скандалът с парите от такса смет избухна при приемането на бюджета през февруари 2012 година. Тогава стана ясно, че с около2.5 млн. лв. през 2011 година са били финансирани европейски проекти, а в план сметката за 2012 парите не бяха предвидени за връщане. Малко по-късно бе приета коригирана план-сметка, в които средствата бяха възстановени.

Според закона за общинския бюджет парите, събрани от гражданите за такса смет, не могат да се харчат за друго, освен по предназначение. В същото време обаче при приемането на бюджета общинските съветници гласуваха правомощия на кмета да мести при необходимост средства от едно бюджетно перо в друго.

Парите са били използвани като вътрешен заем и през 2012 година, стана ясно през февруари 2013-а, когато се приемаше новата финансова рамка на общината. През настоящата година тези 2.5 милиона ще се стопят за сметка на увеличени разходи.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини