От х:

Днес в x:

ВАС: Общината да връща на шофьорите парите от глоби с фиш

Върховният административен съд обяви за нищожен текста от общинската наредба, според който при глоба с фиш за неправилно паркиране санкцията от 50 лева може да нараства всеки месец, докато стигне 500 лв. Решението на върховните магистрати бе обявено вчера и не подлежи на обжалване. С него се отменя отчасти предишно решение на административния съд в Хасково.

Съдебният спор за глобите с фиш започна в началото на тази година с жалба на областния управител Ирена Узунова. С нея тя поиска от административните съдии в Хасково да обявят за нищожни няколко алинеи от чл. 35 от наредбата за обществения ред при използване на ППС и осигуряване на безопасността на движението на територията на община Хасково. Атакуваният член 35 се отнася за маловажни нарушения и предвижда да се налага глоба с фиш за 50 лева. При плащане на санкцията в 14-дневен срок сумата е наполовина – 25 лева. При неплащане обаче тя нараства с по 50 лева всеки месец, докато достигне 500 лв.

По този коварен член от наредбата изгоряха много хасковлии, защото тази санкция може да се налага и в отсъствие на водача, а фишът се слага на стъклото на автомобила. Така някои шофьори били изненадани (или поне така твърдят) след време, че дължат цели 500 лева за дребно нарушение като спиране на забранено. По силата на друга наредба пък, (впрочем също отменена от съда, но която продължава да се прилага), при неплатени задължения към общината съответният гражданин не се обслужва административно.

Именно подобен случай от началото на годината стана повод за жалба до областния управител, който пък от своя страна сезира съда с искане да обяви за нищожен този текст от наредбата.

Хасковският административен съд намери, че текстовете в наредбата наистина са незаконни и ги отмени. Съображенията на магистратите бяха, че не може един подзаконов нормативен акт, какъвто е наредбата, да противоречи на закон. А в закона за движение по пътищата глобата за маловажни нарушения е „ДО 50 лв.“. Общинският съвет обаче я бе заковал на 50 лв. Намаляването на сумата, ако се плати в определен срок пък бе предвидено с изменение в закона по-късно, през 2011-а година, тоест към момента на приемането на наредбата такъв законов текст не е съществувал. И на последно място – гловоломното нарастване на глобата от 50 до 500 лева пък е абсолютно в нарушение на една дузина закони.

Ирена Узунова обаче останала недоволна от решението на административния съд в Хасково. Според нея обикновената отмяна на наредбата не е достатъчно. Тя поиска Върховният съд да я прогласи за нищожна. Разликата между двете е, че при отмяната на текстовете в наредбата занапред глобата няма да може да расте до 500 лева. Но глобеният си е глобен, остава му само да пие една студена вода. Обявяването им за нищожни обаче значи, че такава наредба не е съществувала изобщо в правния мир, тоест всички, които са платили такива глоби, могат да поискат парите си обратно от общината. „Правомощията на областния управител са не само да спира незаконосъобразни решения на общинските съвети, но и да защитава правата на гражданите, като се имат предвид правните последици от прогласяването на нищожността не само напред, но и назад във времето“, пишат в заключението си върховните магистрати.

Помолена за коментар, днес заместник кметът на Хасково Недялка Станева заяви, че все още не е прочела решението на ВАС, то все още не било пристигнало в общината..

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини