От х:

Днес в x:

Семейство почита вярата в свое дървено параклисче

Боляровско семейство се моли в свое дървено параклисче

Боляровско семейство отбелязва християнските празници в собствено дървено параклисче. То е в чест на Божията майка, за което свидетелства и името "Успение Богородично". Екзотичната дървена постройка е грижливо оградена с китна дървена оградка и по подобие на древните християнски храмове, е напълно открита за поглед отвън. Иконки и димящи кандилца свидетелстваха, че и днес благочестивите членове от родата на Невена Ванева са изпратили по една молитва за здраве, късмет и любов. Поводът е големият християнски празник Кръстов ден. 

Параклисчето, което изглежда като къщичка от детска приказка, е построено по идея на един от синовете на баба Невена, Георги и съпругата му Мария. Двамата са собственици на хасковския тур-оператор „Маги тур“. При многократните си обиколки из чужбина, семейството видяло много подобни постройки в домовете на хората и решили и те да си направят такава. Избрали да е от дърво-няма основи и не са необходими строителни разрешителни. Параклисчето е на тротоара пред фамилната къща, за да бъде достъпно за всички боляровци. В ролята на стопани са Невена, двамата и сина със снахите и 4-те внуци. 

Освен над здравето и щастието на фамилията, Богородица бди и над бизнес начинанията им. Вторият син на Невена е производителят на известната местна боза „Анис“.

Г.Христов

Дървената къщичка е на тротоара пред големия фамилен дом
Баба Невена и внукът Стилян Петров бдят над параклиса
Макар и сравнително отдавна построен, параклисът не престава да изумява боляровци
Къщичката е като от детска приказка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини