От х:

Днес в x:

Цигарена 2 в Узунджово фалшифицира Winston и Дянков

Цветан Цветанов разглежда задържаните доказателства

Незаконна цигарена фабрика в Узунджово е произвеждала по 80 мастербокса на ден фалшиви цигари от марката Уинстън. Фабриката е била изнесена в покрайнините на селото, като е била оборудвана със шумопоглъщащо облицовка отвътре и собствен генератор на ток, за да не си личи завишената консумация на електричество. Най-интересното е, че е била снабдени с всички необходими документи-трудови договори за работниците, лиценз за производство на акцизни стоки, регистрация на фирма и т.н. Всички документи са били фалшиви. Включително и подписа на финансовият министър Симеон Дянков върху разрешителното за производство на акцизни стоки.

„Това е първия случай на засечена нелегална фабрика, която е фалшифицирала всичко от-до. Включително и самоличността на евентуалния собственик-някакъв шиптър/македонец от албански произход/“ заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Днес вицепремиера даде извънреден брифинг в Узунджово за спец акцията довела до разбиване на незаконната цигарена фабрика. След 20 дневно наблюдение, тя е била атакувана от силите на ГДБОП в 9 часа тази сутрин. Задържани са на място 6-ма души, 3-ма пловдивчани и трима хасковлии. Установено е че помещението, известно на узунджовци като бившата кинозала за летците в авиобазата, е отдадено под наем от хасковския адвокат Венци Николов. Някой си Генко Р. Организирал подписването на договорите с работниците и документалното обезпечаване на фирмата. Наетите работници са били 10. При акцията са открити 1 млн.420 хиляди къса цигари и поне дузина абсолютно професионални машини. За една от тях със сигурност се знае че е на бившата хасковска Цигарена фабрика, а твърде вероятно и останалите да са оттам. Според отлично информирани източници, част от наетите хора са бивши работници на Цигарената. Машините са професионално центрирани и настроени на производствен режим. Дали са закупени, откраднати или изнесени нелегално не се знае. Не се знае и какъв е произходът на 4-те тона тютюн открит във фабриката.

Според предположения за схемата на групата, цигарите са били за вътрешния пазар. Повече подробности ще има след като полицията свърши с „работата“ си със задържаните лица, обеща министър Цветанов. От пловдивската апелативна прокуратура под чието наблюдение се осъществила акцията обясниха, че ако се докаже съществуването на организирана престъпна група, евентуалното дело ще се гледа в Спец съда в София.

Подробности вижте в нашия видеорепортаж

Г. Христов

Машината на хасковската Цигарена
Хванати са 1 млн 420 хиляди къса цигари
Персоналът е спял в самата фабрика
Фабриката е била в бишето кино за летците
Един от задържаните работници във фабриката
Наемодателят Венци Николов/вдясно/. Той не е задържан
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини