От х:

Днес в x:

Деца изписаха с телата си „Не на насилието“ в училище

Не на насилието!

300 деца от хасковското училище ОУ„Христо Смирненски“ изписаха с телата си STOP BULLYING - не на тормоза, в двора на школото. Инициативата бе по повод световната седмица за ненасилие в училище, която стартира този понеделник. Стотици ученици на „Смирненски“ откликнаха на призива на своите преподаватели. Първо те направиха списък със сто начина да бъдем добри, сега решиха да визуализират посланията с телата си, си идеята, че за спиране на насилието, всеки трябва да включи себе си. 

Насилието в хасковските училища е болна тема от няколко години, от която като попарени бягат повечето от институциите. На първо място, проблемът не се признава. За последните 6 години, е нямало нито един / 1/ случай училищата или РИО да са съобщили за насилие в училище *. Случаите излизат на бял свята, когато насилието ескалира и стигне до полицията или когато медиите /понякога и случайно/ се доберат до този факт. Дори и тогава инцидентите се неглижират. Пример: Все още не е завършена проверката на Областната просвета на информацията за секс тормоз в хасковска гимназия, излязла на бял свят преди 2 /две/ седмици. Или поне резултатите и мерките не са огласени. От хасковската детска педагогическа стая пък препоръчаха на прокуратурата да не възбужда наказателно преследване, поради липса на недвусмислени доказателства за блудство, макар така и да не стана ясно какви трябва да са тия доказателства. Явно без значение е факта, че от тормоз се оплакаха 4 ученички на възраст 14-17 години, от различни класове. 

*Авторът на тези редове е репортер в сферата на образованието от 2006-та насам и претендира, че следи темата отблизо и детайлно.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини