От х:

Днес в x:

Укрепват скъсаната дига по Олу дере, заливала Стойково и Е-80

    Укрепване на дигата по река Харманлийска (Олу дере) край Стойково започнаха от „Напоителни системи“. Крайречният насип е пропукан на няколко места заради което излязлата от коритото вода, мнократно е заливала къщи в селото. Много пъти се е налагало и затваряне на международен път Е-80. С цел избягване на бедствия от дружеството започнаха възстановяване на проблемните участъци. Днес работници със специална техника укрепваха скъсаните диги. Те изсипваха камиони с пръст. При добри климатични условия дейността трябва да приключи до средата на другия месец, обясниха работниците.

    „Укрепването на дигата по река Харманлийска е един от приоритети, по който работим. То ще коства около 90 000 лева“, каза шефът на „Напоителни системи“ в Хасково Георги Латев. Той допълни, че преди да започнат работа по река Харманлийска, укрепили разрушени участъци по река Марица между Любимец и Свиленград, което пък струвало около 250 000 лева. Парите са отпуснати от Министерството на земеделието, което е собственик на дигите край реките.

    Река Харманлийска, приток на Марица, която видимо изглежда малка, е с голям водосбор от високите части на Родопите. При големи количества валежи и обилно снеготопене тя повлича дървета и храсти, които многократно са затлачвали устоите на стария мост по пътя за село Любеново. Заради това пътят към селото многократно е бил блокиран. В същото време там има конструкция на нов мост, която стои повече от 20 г. и е неизползваема. „Имаме уверение от община Хасково, че при първа възможност ще отделят средства за довършване на новия мост“, каза още Георги Латев.

    Анета Кутелова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      М
      М
      5 0
      14:50, 25 окт 2016
      Министерство на земеделието и храните, а не ... на горите!
    • 2
      Ди
      Диневец
      9 0
      15:14, 25 окт 2016
      А дигата която минава през с.Динево няма ли?Тя реката е същата.Или там изсипаха 10камиона с филц и готово хората ще гласуват.а за моста да не говорим.Явно министерствата са различни;Всяко едно от тях работи сякаш за друга държава.Аман от стойки и предизборни чалъми.
    • 3
      Ха
      хасковлия
      5 -1
      16:52, 25 окт 2016
      Ако се почистват реките няма да има затлачване и може би и диги няма да са нужни, защото водата ще преминава безпрепятствено.
    Последни новини