От х:

Днес в x:

Одит на Агенция за закрила на детето: Служители забогатявали за сметка на невръстните

Парламентът възложи на Сметната палата да извърши одит на Държавна агенция „Закрила на детето“.

Предложението за това е на Патриотичния фронт, а „за“ него гласуваха всички 112 депутати.

Според патриотите през последните години в Агенцията има системни нарушения и данни за целенасочено накърняване на правата на децата с цел лично обогатяване на служители в системата. Имало също и информация за нерегламентирано усвояване на средствата, отпуснати от европейски партньори по европейски програми.

Одитът ще е на разходването на финансови средства за изготвяне на техническо задание по проект "Детство за всички", провеждането на обучения и сключените граждански договори по проектите по Оперативна програма „Административен капацитет“. Проверката ще обхване и изпълнението на Плана за действие към Визията за деинституционализация, за периода от 2009-2015 г.

От трибуната депутатът от ГЕРБ и председател на Бюджетна комисия Менда Стоянова обясни, че в оглавяваната от нея комисия всички народни представители подкрепят един такъв одит, защото той може да покаже слабости, но също да покаже, че Оперативна програма „Административен капацитет“ е една от успешните програми на социалното министерство.

Срокът за извършване на одита е от 1 октомври до 31 декември, а срокът за внасяне в народното събрание НС на заключителния доклад е 31 януари 2017 г.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини