От х:

Днес в x:

НАТО поема командването на либийската операция

Посланиците на страните от НАТО се споразумяха Северноатлантическият алианс да се включи в налагането на оръжейно ембарго срещу Либия.

Днес може да бъде дадена и "зелена светлина" за това НАТО да следи дали се спазва наложената забранена за полети зона над Джамахирията, съобщава белгийският вестник "Де Морхен".

Плановете бяха одобрени, след като Турция оттегли своята съпротива, но Франция досега спираше включването на Алианса.

За да сложат край на несигурността относно това кой командва операцията, американският президент Барак Обама, френският му колега Никола Саркози и британският премиер Дейвид Камерън решиха да оставят НАТО да поема ключовата роля.

Стана ясно, че участието на войските на САЩ в международната операция срещу силите на Муамар Кадафи в Либия може да струва на Вашингтон стотици милиони долари, съобщава телевизия "Ал Джазира".

В информацията се отбелязва, че цената на всяка от крилатите ракети, с които се обстрелват военните обекти в Либия, е между 1 и 1.5 млн. долара за една ракета. Стойността на едночасов полет на бомбардировач В2 се оценява на около 10 хол долара.

Бомбардировачите излитат от щата Мисури, а полетът до Либия и обратно е с продължителност около 25 часа.

Германия пък поиска налагането на петролно и газово ембарго срещу Либия. Очаква се предложението официално да бъде направено по време на предстоящата среща на лидерите на ЕС. Вече действат различни други санкции срещу либийския режим, но според Берлин, петролното ембарго би било най-ефективно, пише вестник "Зюддойче цайтунг".

Междувременно продължава операцията на международната коалиция в Либия. Вчера най-накрая бе постигнато съгласие за това командването да бъде поето от НАТО.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини