От х:

Днес в x:

23 °C

Румяна Фрик: В Швейцария е немислимо хората да събират пари за болно момиче

Румяна Фрик е родена в Хасково, но от 9 години живее в Бюлах, Швейцария. Тя е един от авторите в благотворителната изложба, събираща средства за лечението на изпадналата в будна кома Ирина. Румяна е родена в Хасково през 1964 година. Завършила е СОУ"Васил Левски". След това записва полувисшия учителски институт в Стара Загора. Продължава обучението си в Пловдив.

Открила е пет изложби в Швейцария. В близко бъдеще е планирала още три. Първата ще бъде подредена през септември в Бюлах. През октомври ще се представи в кантон Цук, а през януари 2011 година - в хотел Хилтън в Цюрих.

Румяна Фрик, художник на свободна практика

- Участвате в изложбата, която събира средства за лечението на Ирина, тъй като родителите й не могат да си го позволят. Как е уредено лечението на пациентите в будна кома в Швейцария?

- Здравната система в България не трябва да оставя едно семейство в беда и народът сам да му подава ръка. Това в Швейцария не може да се случи. Здравната осигуровка е задължителна още като стъпиш там. И те имат проблеми със Здравната каса, но не са от това естество. Проблемите там са да се намери още по-оптимален вариант, за да се чувстват хората сигурни.

Всеки гражданин е застрахован. Когато средства от тази застраховка не стигат, тогава държавата поема разходите за лечение.

Това, което се случва тук, е трагичното и страшното. Затова без да се замисля дори момент, реших да участвам в тази изложба.

Питам се дали богатите хора в България четат вестници и гледат телевизия. Защо не помагат? Ще направя всичко възможно тази изложба да гостува в Швейцария, за да продължат да се събират средства. Надявам се, че нашата мисия ще има успешен край.

Моята братовчедка е музикален ръководител в Дрезден. Прави музикална терапия в една клиника там. Разказа ми, че лекува едно момче от Варна. Изпаднало в будна кома в България и било доведено в ужасно състояние в Германия.

Тук здравните заведения са в окаяно състояние. Моят съпруг видя болницата в Хасково преди три години, когато припаднах. Щастлива съм, че лечението ми зависеше от лекарите, не от апаратурата. Съпругът ми тогава направи снимки в отделението. Беше малко разочарован.

- Малко?

- От швейцарците се научих да бъде дипломатична. Това е най-голямата болница в областта. Тогава той ми каза, че това е едно от най-страшните места, където е бил. Никаква хигиена, легла, за които не може дори да се помисли, че лежи болен. Да не говорим за апаратура.

Но съм горда, че лекарите при толкова лоши условия на работа, успяват да спасяват живота на хората. Те разполагат само със знания.

След това отидохме на море. Там се караха беемвета и мерцедеси с всичка сила, грубо демонстрираха охолство си. На какво отгоре, когато твоят собствен народ страда?

На запад също карат скъпи коли. Но като имаш нужда от помощ, какъвто е случаят с Ирина, богат човек никога няма да ти откаже.

- Живеете от 9 години в Швейцария. Що за хора са швейцарците?

- Те са най-щастливият народ в света.

- Това е социологическо проучаване или ваше мнение?

- Социологическо проучване. Хората там са много усмихнати, дружелюбни и доверчиви. Те са много спокойни. На голяма част от хората там можеш да имаш доверие. Те винаги ще ти подадат ръка, винаги можеш да разчиташ на подкрепа. Има много причини да са щастливи. Трябва да изживяваме всеки ден така, сякаш е последният в живота. Както казва моят съпруг-усмивката не струва нищо.

- Как виждате вашите приятели в България?

- Не мога да кажа отрицателни неща. Но хората тук са по-енергични и емоционални, което не е лошо. Всеки народи има нещо специфично. Българите са много трудолюбив народ. Тези, които работят в Швейцария, работят яко. Там се работи яко. Ако искаш да имаш успех в чужбина, трябва да си много точен, сериозен и каквото кажеш, да го изпълняваш.

- Как се запознате със съпруга ви?

- Запознахме се през 2001 година в Атина. Там работех в едно бюро за настаняване на чужди туристи. Той беше дошъл на почивка. Обади ми се, когато се прибра в Швейцария. Попита ме какво ще правя на 15 февруари - тогава имаше рожден ден. Аз пък го попитах какво ще прави на 14 февруари, Деня на влюбените. Той работи в митницата.

- Как премина първото му посещение в България?

- Доведох го за първи път през 2004 година. Направи му впечатление лошата инфраструктура. Също така всички стари постройки, които са пред разпадане, както и блоковете. Той казваше: "Какво правят хората? Толкова ли е скъпа една кутия боя, за да се направи уютно в твоя вход. Толкова ли е скъпо всеки да засади цвете пред дома си?" Не исках да му спестявам нищо от България, за да усетя как един чужденец се чувства в България.

- И как се чувства?

- Първите дни беше в стрес. Българите трябва да разберат, че не трябва много, за да си активен. Да засадиш едно цвете. Не може само да ограбваме природата.

- Той би ли могъл да живее в България?

- Швейцарците обичат да се чувстват защитени и застраховани. Той би останал тук, но ако животът му отговаря на неговите изисквания. По-лесно е на един българин да живее в чужбина, отколкото чужденец в България. Да вземем един елементарен пример - правилата за движение по пътищата. Съпругът ми винаги спира, за да минат пешеходците, дори да не е място за пресичане. Тогава виждам странния поглед на минувачите. Те са изненадани, че им правят път. В Швейцария пешеходецът се чувства спокоен. Там колите внимават за пешеходците, а не обратното.

- Как вашият съпруг приема българите?

- Нормално. Там имаше референдум за падането на Шенген и те го подкрепиха.

Там се прави референдум за всичко. Последният беше за строежа на джамиите в Швейцария. Там не може да се гласува важен закон, преди той да е бил подкрепен с референдум. Може би затова са толкова щастлив народ. Животът им е в техните ръце.

Гледах по швейцарската телевизия класация на най-корумпираните държави. Гърция беше преди България. Но и двете държави бяха на челни позиции. Швейцария беше сред последните места.

Не искам да мислят за България като за лоша страна. Защото има и по-лошо. Като страните от Африка. Чудя се защо България има такава богата история, а българинът си остава нещастен? Не мога да си отговоря на този въпрос. Трябва да имаме национално достойнство и да го защитаваме пред света. Когато си в България, трябва да провокираш хората да мислят позитивно и да правят добро. Дори и с малко да помогнеш да другия, животът ще стане по-добър. Сами си правим живота труден.

Често се питам дали българите ще се почувстват някога истински щастливи?

Новото поколение ще го постигне, имам надежда. Наблюдавах тези млади художници, които участват в изложбата за Ирина.

- Какво ви споделят вашите приятели в България, когато се срещате с тях?

- Българинът е много самокритичен. Непрекъсното се сравнявяме с другите. Не е нужно.

Те не се чувстват успели и щастливи. Усещам го. Щастливият човек има друга аура.

- Как се чувствате вие в Швейцария?

- Щастлива съм. Най-важното за един човек е здравето. След това да имаш работа. Когато отидеш там, ти си никой. Трябва да си достатъчно борбен, трябва да си много активен, там се разчита на това. Не чакаш някой друг да свърши твоята работа.

- Как ви промени животът в Швейцария?

- Не мога да кажа, че съм била равнодушен човек. Но там се научих да съм по-реална. Да бъда точна и дисциплинирана. Ние, българите, сме по-емоционални. Те са по-сдържани и винаги търсят разговора. Успяват да тушират отрицателните си емоции. В началото на демокрацията с очите си съм виждала как нашите политици се бият, там това не може да се случи. Решават проблемите си чрез диалог.

- Никога ли не сте била разочарована в Швейцария?

- В България съм била разочарована много по-често.

- По друг начин ли щяхте да рисувате, ако живеехте в България?

- Изуството е комуникация. Вътрешният свят, това, което чувстваш и изразяваш в картините си, се оформя и от средата, която те заобикаля. В България проблемите са други и цветовете ми щяха да са други. Аз се опитвам да влияя чрез цветовете. Ще издавам книга за своето изкуство - "Емоции чрез цветовете". Рисувам с ярки и пастелни тонове. Яркият цвят не означава желание да доминираш, а че си огнен, пламенен.

Като малка изрисувах новия гардероб на мама с тебешир. Бях на 7 години. Нарисувах цветя, дървета, хора. Моята майка почина от рак, когато бях на 20 години. Това ме направи още по-чувствителна.

- Успявате ли да продавате вашите картини в Швейцария?

- Комерсалната цел не е водеща. Не продавам дрехи. По-важно е да ги рисувам, показвам и да повлиявам чрез тях.

- Какво от България ви липсва в Швейцария?

- Роднините и приятелите ми. Тук са баща ми и брат ми, моите братовчеди. Чувствам се добре, когато съм тук.

- Какво имате от България в дома си?

- Българско каре и покривка.

- Какво ястие от българската кухня обича съпругът ви?

- Сармички. Както той казва - с повече каймичка.

Интервю на Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини