От х:

Днес в x:

До 94 процента от децата и юношите в Смолянско са имунизирани

 

През последните три години до 2022 г., в област Смолян, имунизационния обхват по отношение на имунизация и реимунизация в детска юношеска възраст до 17 г. е от 91 до 94 %, съобщи на пресконференция днес в РЗИ – Смолян по повод Европейската имунизационна седмица, д-р Сийка Чернева – директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция – Смолян. По думите й, проблем остава ниския обхват на реимунизация с ваксина срещу тетанус и дифтерия на наборите от 25 години нагоре. „Причините са миграцията извън страната или в други области, неявяване при личния лекар, въпреки напомнянията, както и здравно неосигурените. Тази имунизация при възрастните е много важна, защото действието на ваксините отслабва с времето и реимунизацията срещу тетанус и дифтерия е необходима, за да се осигури защита през целия живот. Има случаи дифтерия в страни от ЕС сред мигранти. България е транзитна страна и сме подложени на висок мигрантски натиск и може да се внесе инфекция отвън. Ако липсва едно високо имунизационно покритие, сме застрашени от разпространение на такива инфекции“, посочи д-р Чернева.

Общопрактикуващият лекар, д-р Даниела Дариткова, която също присъства на пресконференцията, заяви че успешната реализация на ваксинационната политика на държавата в област Смолян се дължи на усилията на общопрактикуващите лекари. „Тези позитивни резултати в увеличение на имунизационни обхват в годините след пандемията се дължат на сериозната работа на колегите – общопрактикуващите лекари в цялата област. Основен ангажимент за ваксинацията от нулева възраст до възрастни е на общопрактикуващите лекари. България има един съвременен имунизационен календар, който корелира с най-добрите във всички европейски и други страни. Ваксините в Българи са с гарантирана безопасност, ефективност и ефикасност. Много малко са отчетените странични явления след апликация на ваксини и нямаме никакви данни за сериозни усложнения, освен тези, за които предупреждават лекарите при прилагането на ваксини и са стандартни като възможности за локална реакция или за фибрилитет в рамките на два дни след апликацията на ваксините“, каза д-р Дариткова.

Тя отбеляза, че въведеното изискване, което много е помогнало да се подобри имунизационния обхват, е това  да се дава документ за редовен имунизационен статус, за да получават родителите детски надбавки. Така родителите, които не са мотивирани, проявяват голяма заинтересованост да водят децата за имунизации.

Д-р Дариткова заяви, че добри програми са и препоръчителните ваксини за ротавируси и противотгрипните ваксини за хора на възраст над 65 години. 

„Има проблем с неосигурените, при тях има нисък обхват, защото ваксината и поставянето й се заплаща от НЗОК и няма възможност джипи да направи ваксина на неосигурено лице. Това е проблем, който трябва да търси своето административно решение“, каза д-р Дариткова

Неосигурени пациенти могат да се имунизират с ваксината в кабинета на РЗИ в Смолян, но те самите трябва да са активни, няма как да ги издирваме, каза д-р Чернева.

Двете лекарки отново заявиха, че категорично се е отхвърлило твърдението, че ваксината срещу рубеола, морбили и паротит има връзка с развитието на аутизъм.

В последните две седмици има леко завишение и на заболелите с COVID-19, но няма тежки случаи. Заболяването протича леко. Симптомите са като банална вирусна инфекция – температура, костно-мускулни болки, конюктивит. Проблемът е пост ковид синдрома, който е възможно да създаде неочаквани последици в различни органи, отбеляза д-р Дариткова.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини