От х:

Днес в x:

Как става дописването в избирателния списък

В изборния ден гласоподавател може да бъде дописан в избирателния списък в дадена секция по постоянен адрес, ако не фигурира в списъка на заличените лица. Ако е в него, той трябва да представи удостоверение в секцията си, че основанието за заличаване е отпаднало или не е налице.

Право да бъдат дописани имат и избиратели, които се явят в секцията си по постоянен адрес, независимо че имат издадено удостоверение за гласуване на друго място, или са вписани в списъците на лицата, заявили, че ще гласуват в чужбина.

Студенти и ученици, навършили 18 г., също имат право да бъдат дописани, ако желаят да гласуват не по постоянен адрес, а в населеното място, в което учат. Освен документ за самоличност те трябва да представят в секцията заверена ученическа книжка или заверена за съответния семестър студентска книжка и да попълнят декларация, че не са гласували на друго място.

Всеки избирател може да оспори отказ на секционната комисия за вписване в избирателния списък пред съответната РИК.

Отказът на СИК задължително е писмен. Длъжни са да ви го връчат и можете да го оспорвате пред РИК, която се произнася по жалбата незабавно.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини