От х:

Днес в x:

Спират кръчмарския бизнес в пещерите

Закон, превръщащ пещерите в изключителна държавна собственост ще гласува парламентът до края на годината. Веднъж минали под държавна опека, природните забележителности трябва да се избавят от направените в тях кръчми. Сега в много прещери хората си държат бъчви с алкохол, за да ги съхраняват за зимата, както и различни предмети.

„Това ще сложи край и на иманярските набези. Надявам се, повече да не се крадат сталактити и сталагмити", сподели пред DeltaNews Алексей Жалов, председател на Българската федерация по спелеология.

Законът

„Аз също съм участвал в проектозакона", обясни Жалов. Преди 2 години той и още 8 специалисти, измежду които зоолози, геолози, археолози и юристи, се нагърбват с нелеката задача да сътворят закон. Желаят да спрат безобразното рушене и разграбване на природните богатства. „В момента пещерите са ничии, по-добре да станат държавни", каза спелеологът. По негови думи в България има 5546 открити пещери и само 800 от тях са защитени. В останалите всеки безнаказано може да граби кристали, да охлажда вината или да ги превръща в кръчми. „Последвахме примера на Словения. В Европа проблемите се решават със закони", допълни специалистът.

Концесиите

Съществува опасност, след като природните дадености станат държавни, да се отстъпват на концесия. „Те и сега се отстъпват", обясни Жалов. Той твърди, че има поне 9 устроени пещери, които са туристически обекти и се стопанисват по незнайно какви причини от лица и общини. Според него Магурата, Леденика, Бачо Киро и Снежанка са само малка част от тях. Спелеологът твърди, че няма нищо лошо в това пещерите да се ползват от някой, стига този някой да спазва нормите. „Не трябва да се посяга на природата или пък да се търгува с кристалите", категоричен е Жалов.
Източник: deltanews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини