От х:

Днес в x:

Снимки на гигантски каньон на Марс направи индийският орбитър Mangalyaan

    Точно навреме за Деня на независимостта на Индия 15 август, най-първата междупланетна мисия на страната - тази на Марс, изпрати красиви снимки на повърхността на Червената планета.

    Мисията на индийската агенция за космически изследвания, известнa като Mangalyaan, стартира в началото на ноември 2013 г. със съвсем малък бюджет в сравнение с други космически мисии. Tя струва около $ 74.0 милиона, в сравнение с $ 671 милиона Maven Марс Орбитър  на НАСА, която стартира в по същото време.

    Mangalyaan е исторически успех за индийската космическа агенция (ISRO). Това беше първият опит на страната за междупланетна мисия. Индия е първата страна, която успя да достигне орбитата на планетата от първия си опит. Досега над половината от всички опити да се достигне до Марс са се проваляли. Индия не само го прави от първия си опит, но и го постига с рекордно ниски разходи.

    Mangalyaan достигна орбитата на Марс през септември 2014 г. и от тогава прави мониторинг на червената планета, изучава атмосферата и проучва повърхността на Марс, изпраща и  изображения.

    Най-новите снимки показват част от Офир Шазма, дълбок каньон, дълъг около триста и седемнадесет километра (197 мили) и шейсет и два километра (38.5 мили) широк.

    "Думата Chasma е определена от Международния астрономически съюз за назоваване на продълговата депресия  със стръмни склонове двустранно" на ISRO пише на своя уебсайт.

    Офир е част от най-големата система каньони в Слънчевата система, известна като Valles Marineris. Това изображение е заснето на 19-ти юли 2015 на надморска височина от 1857 км (1154 мили) с резолюция 96 мегапиксела."

    Можете да видите още снимки изпратении от Mangalyaan на сайта на ISRO.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини