От х:

Днес в x:

Вещо лице: Адвокати натискат съдебните експерти

Албена Желязкова

Има немалко случаи, в които адвокати оказват натиск върху вещите лица, заради което те отказват да изготвят експертизи по дела. Понякога това може да бъде свързано със заплахи с физическо насилие и саморазправа. В национален мащаб няма статистика колко често се случват това, тъй като много рядко се подава официален сигнал. Това каза инж. Албена Желязкова от Димитровград, която е новоизбраният представител на Българската асоциацията на вещите лица и експертите /БА ВЛЕК/ за съдебен район - Хасковски окръжен съд. Тя самата също е вещо лице по съдебно инженерно-строителни и технически експертизи.

Представителството на асоциацията в областта е регистрирано от близо месец, а самата организация съществува от 2005 г. Най-близкото представителство е в Ямбол, такова липсва дори и в по-големите градове като Пловдив и Стара Загора, няма и в Кърджали и Пазарджик. За краткия срок от около месец в представителството на асоциацията в Хасково вече са се записали 11 вещи лица. Идеята на организацията не е масовост, а да членуват хора, които съвестно си вършат работата и подхождат отговорно към нея, обясни още регионалният управител. Тя допълни, че функцията на асоциацията е да спомогне работата на съда, за по-качествено изготвяне на експертизи. При липса на вещи лица представителството може да съдейства за издирване на специалисти в друг съдебен район. Такъв проблем с липсата на специалисти има в Хасково в две направления - "Експертизи на материали, вещества и изделия" и "Съдебно-изкуствоведски експертизи". Първата категория е за специалисти, които могат да определят значението и историческата стойност на даден археологически обект. Втората пък е за изготвяне на експертизи на специфични материали. Липсата на вещи лица пък води до забавяне на съдебни процеси. Желязкова даде пример с протакано дело, разглеждано от районен съд – Димитровград за кражба на ценности от частен имот. По-късно те били открити в археологически музей. С месеци магистратите се опитвали да открият специалист за назначена експертиза, което довело до забавяне на делото.

Според Желязкова друг проблем със списъка с вещи лица е, че немалка част от регистрираните са хора в пенсионна възраст, които не могат да изготвят експертизите в електронен вариант. Това от друга страна възпрепятства съда, тъй като се налага да ги пренаписват.

Желязкова смята, че липсата на вещи лица е ниското заплащане. Тя обясни, че за изготвяне на съдебна експертиза специалистите получават по 5 лв. на час, а в частната си практика получавали доста повече. Всяко вещо лице може да се откаже от изготвяне на експертиза, ако например има частна поръчка, като не подлежи на санкции.

По-сериозния проблем е, че за момента няма орган, който да се занимава с цялостния контрол върху вещите лица. Преди две години имало предложение за създаване на дирекция за контрол на вещите лица към Висшия съдебен съвет, но то не е прието. Желязкова заяви, че асоциацията подкрепя това предложение с изключение на някои точки.

Анета Кутелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини